13. NOV 2017 • 21:00UDLAND

Migranter i lejre i Libyen får løfter om hjælp

EU-Kommissionen, FN og Røde Kors vil have kvinder og børn ud af lejre i Libyen, som drives af kriminelle.

Landene rundt om Middelhavet er nået til enighed om flere tiltag for at standse strømmen af bådflygtninge og forbedre forholdene for dem, som sidder i interneringslejre i Libyen.

Ifølge FN nu sidder mindst 17.000 mennesker i interneringslejrene. Og de var hovedtemaet, da repræsentanter for 16 lande syd og nord for Middelhavet mandag var samlet i Bern i Schweiz.

EU-Kommissionen, FN og Røde Kors var også deltagere på mødet, som mundede ud en erklæring om, at kvinder, børn og andre sårbare grupper skal ud af de libyske interneringslejre. Desuden skal hjælpeorganisationer have adgang til lejrene.Ministrene, som deltog i mødet, opfordrer samtidig til en styrkelse af politiet i de lande, som migranterne kommer fra eller som de flygter igennem. Det sker på baggrund af den stadige optrapning af kampen mod menneskesmuglere.

Samtidig skal konsulater styrkes i migranternes hjemlande. Dermed skal det blive lette at vende tilbage for dem, der ønsker det.

Menneskerettighedsgrupper har i skarpe toner kritiseret Italien, som har oprustet den libyske kystvagt og allieret sig med væbnede libyske grupper. De patruljerer på strandene ned til Middelhavet for at standse dem, som vil begive sig ud på havet for at nå til Europa.

De, som bliver standset, bliver sat i interneringslejre. Ifølge hjælpeorganisationer bliver de styret af kriminelle, og forholdene er umenneskelige.

- Vi risikerer, at vores epoke vil blive husket som et mørkt kapitel i Europas historie, siger den schweiziske præsident, Simonetta Sommaruga, som var vært for mandagens møde.

Hun tilføjer, at en del europæiske virksomheder har et ansvar for ledigheden i mange afrikanske lande. Virksomhederne udnytter naturressourcerne uden at sikre landenes indbyggere deres retmæssige del af indtægterne.

Hun understreger, at myndighederne i afrikanske lande på deres side må styrke retssikkerheden og optrappe kampen mod korruption.EUs kommissær for indvandring, Dimitris Avramopoulos, opfordrer landene i kontaktgruppen til at give ophold til yderligere 50.000 flygtninge, som er strandet undervejs.

/ritzau/Reuters

Mest læste