13. NOV 2017 • 05:21UDLAND

Skandalesag truer flertal bag Australiens premierminister

To politikere fra oppositionen kan blive smidt ud af parlamentet, fordi de har dobbelt statsborgerskab.

Alle australske senatorer har tre uger til at bevise, at de ikke har dobbelt statsborgerskab.

Det er udfaldet af en aftale, som Australiens to største partier, arbejderpartiet Labour og Det Liberale Parti, har indgået for at løse en politisk krise, der har ført til flere politikeres afsked og truer flertallet bag premierministeren.Australiens regering opfordrede tidligere mandag en domstol til at diskvalificere to oppositionspolitikeres medlemskab af parlamentet.

Det sker, fordi de to politikere har dobbelt statsborgerskab. Det er endnu ikke kendt, hvem de to politikere er.Tiltaget er den seneste udvikling i en større skandale, hvor flere politikere er blevet smidt ud af parlamentet.

Ifølge australsk lovgivning må man ikke stille op til parlamentsvalg, hvis man har statsborgerskab i andre lande end Australien.

I oktober udelukkede landets højesteret vicepremierminister Barnaby Joyce og fire senatorer fra landets parlament.

Lørdag trak den konservative politiker John Alexander sig. Efter alt at dømme har han fået britisk statsborgerskab gennem sin far, der er født i England.

Sagen truer premierminister Malcolm Turnbulls flertal.

Han har et skrøbeligt flertal på kun et enkelt mandat bag sig i Repræsentanternes Hus. Der er 150 pladser. Det er i dette kammer, at regeringen bliver valgt.

Udenrigsminister Julie Bishop siger, at hun forventer, at Repræsentanternes Hus også vil kræve dokumentation fra alle medlemmer. Det skal ske, når kammerets medlemmer igen samles 27. november.

De mange sager har medført et krav om at reformere den 116 år gamle australske forfatning.

Reglen om dobbelt statsborgerskab blev indført i 1901. Det skete, for at sikre at australske politikere var loyale mod landet.

Kritikere mener i dag, at det er en forældet regel. Omkring 50 procent af den australske befolkning er enten født i udlandet eller børn af tilflyttere.

/ritzau/AP

SENESTE UDLAND

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

Mest læste