12. OKT 2017 • 14:36UDLAND

OVERBLIK: Fatah og Hamas betændte forhold

Her er en gennemgang af de interne palæstinensiske stridigheder i nyere tid.

De to dominerende og rivaliserende palæstinensiske fraktioner, Hamas og Fatah, er torsdag nået til enighed om en forsoningsaftale på et møde i Egypten.

Stridighederne mellem de to grupper har splittet det palæstinensiske selvstyre, således at Hamas styrer Gaze-striben og selvstyrepræsident Mahmoud Abbas fra Fatah styrer Vestbredden.Her er en gennemgang af de to gruppers forhold over de sidste år:

* I 2006 stiller den islamistiske gruppe Hamas op til et valg til parlamentet i det palæstinensiske selvstyre for første gang. Det resulterer i en jordskredssejr over Fatah, der hidtil havde domineret parlamentet.* En samlingsregering dannes med Hamas på nøglepositioner, men efter internationalt pres kollapser den. Det internationale samfund kræver, at Hamas fordømmer vold og anerkender Israel og fredsaftaler mellem palæstinenserne og Israel.

* I forbindelse med den regerings kollaps tager Hamas magten i Gaza-striben.* I starten af 2007 bliver stigende frustrationer de to grupper imellem til direkte kampe i Gaza.* Efter en uges kampe opløser Fatah-leder Mahmoud Abbas samlingsregeringen og erklærer undtagelsestilstand.* Hamas-soldater smider Abbas styrker på porten. Abbas kalder det et kup. Forsøg på forsoning fører ingen vegne.* I april 2011 oplyser Fatah og Hamas, at de to parter har nået en fælles forståelse om oprettelsen af en midlertidig regering, der skal forberede et valg.* I januar 2012 udveksler de to parter fanger som følge af en aftale.

* I månederne herefter bliver parterne enige om, at Abbas skal lede en midlertidig regering. Internt i Hamas er der modstand mod aftalen, så den bliver aldrig implementeret.* 2. juni bliver en samlingsregering svoret ind. Men Abbas anklager Hamas for at lave en paralleladministration, så samlingsregeringen får aldrig magten over Gaza-striben.* I sommeren 2014 forenes de to parter i en 50 dage lang krig med Israel i Gaza. Måneder senere falder samlingsregeringen dog fra hinanden igen.* Hamas laver i maj 2017 en større gennemgang af dens charter, hvori den bløder op på forholdet til Israel efter i flere år at have krævet dets ødelæggelser.* Den islamistiske grupper oplyser, at dens kamp ikke er imod jøder men imod Israel som besættelsesmagt.* Efter Hamas laver en "administrativ komité" i Gaza, lægger Abbas pres på Hamas ved at stoppe betalinger for strømforsyninger til området.* 17. september opløser Hamas komitéen. Den erklærer sig klar til at forme en samlingsregering på ny og afholde valg.* I oktober besøger premierministeren for det palæstinensiske selvstyre, Rami Hamdallah, Gaza-striben for første gang siden 2015* Siden har hans ministre taget den formelle kontrol med regeringens afdelinger i territoriet.* Fredag bliver Fatah og Hamas enig om en aftale, hvor det palæstinensiske selvstyre igen får kontrollen over grænsekontroller til Gaza.

* Modsat løfter Fatah og Abbas sanktionerne over Gaza. 3000 betjente fra selvstyret skal sendes til Gaza.

* De to parter er ikke enige om, hvad der skal ske med Hamas bevæbnede fløj på 25.000 mand.Kilde: AFP./ritzau/AFP

21. JUL 2018 • 18:53 FOR ABONNENTER

Hollænder: Det her er den bedste havn i Østersøen

21. JUL 2018 • 16:56 FOR ABONNENTER

Jennie fandt to slægtninge i Klemensker

Mest læste