13. SEP 2017 • 15:01UDLAND

OVERBLIK: Centrale punkter i Junckers tale om unionen

EU-Kommissionens formand gik uden om brexit og grænsekontrol, men berørte mange andre emner i sin årlige tale.

Her er nogle af de centrale punkter i den årlige tale om unionens tilstand, som EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker onsdag holdt i Europa-Parlamentet i Strasbourg:

* EU er i fremgang: EU har været i knæ på grund af den økonomiske krise og voksende skepsis i befolkningerne. Men nu er der fremgang. Økonomien er på femte år inde i et opsving, og arbejdsløsheden er den laveste i ni år. Samtidig er det lykkes medlemslandene at stå sammen trods EU-skeptiske bevægelser og partier.* EU har dæmpet migrationen: Antallet af migranter er reduceret med 97 procent i den østlige del af Middelhavet som følge af aftalen med Tyrkiet. I august har der været et fald på 81 procent i antallet af ankomne via den central Middelhavsrute.

* EU skal fortsat være åbent for flygtninge og legal migration: Europa er et aldrende kontinent, og derfor er der brug for veje til legal migration. Samtidig skal Europa ikke være et fort, men fortsat hjælpe flygtninge. Til gengæld skal "irregulære migranter" hjemsendes.

* EU vil blive udvidet med flere lande, men ikke Tyrkiet: Medlemskab for Tyrkiet "er udelukket i den overskuelige fremtid", siger Juncker.

* Schengen og euroen skal udvides med flere lande: Rumænien, Bulgarien og på sigt Kroatien skal helt ind i Schengen. Derudover skal alle medlemslandene have hjælp til at komme med i euroen. Danmark er dog undtaget på grund af vores forbehold.

* Stærkere topfolk i EU: Juncker foreslår at forene sin position med EU-præsidentens, så det bliver til én stilling engang i fremtiden. Samtidig vil han have en økonomiminister, der kan gribe ind, hvis medlemslande er i økonomiske problemer og har brug for at gennemføre reformer.

* Skærpet tilsyn med investeringer i vigtige sektorer: Fremover vil EU-systemet analysere ikke-europæiske landes investeringer i strategisk vigtige sektorer i Europa. Det kan for eksempel være inden for energi eller forsvarsteknologi.

* Nye regler for partier og valg: Kommissionen vil indføre nye regler om finansiering af politiske partier og bevægelser. Det skal sikre, at man ikke giver penge til "antieuropæiske ekstremister". Et klart tilbageslag for demokratiet, mener den tidligere leder af Ukip, Nigel Farage. EU-kommissærer skal fremover også have lov til at stille op til Europa-Parlamentet, siger Juncker.

* Cybersikkerhed: Cyberangreb kan være mere farlige for stabiliteten i demokratiske lande end geværer og tanks, mener Juncker. Derfor vil kommissionen foreslår nye værktøjer, der skal dæmme op for angrebene. Blandt andet et særligt Europæisk Cybersikkerheds Bureau./ritzau/

21. JUN 2018 • 21:15 FOR ABONNENTER

Leder: Så er det op på cyklen, Bornholm

21. JUN 2018 • 20:33

Sankthans i Østerlars er reddet

21. JUN 2018 • 19:59 FOR ABONNENTER

Gudhjem gør sig klar: Havnen forvandles til en kampplads

Mest læste