17. JUL 2017 • 13:24UDLAND

Sydkorea foreslår forhandling med Nordkorea

Nordkorea og Sydkorea bør mødes til militære drøftelser, foreslår den sydkoreanske regering.

Sydkorea har lagt op til forhandlinger med Nordkorea i et sjældent forsøg på at kølne situationen på Koreahalvøen.

Det sker efter en krise i forbindelse nordkoreanernes test af deres første interkontinentale ballistiske missil.- Vi efterspørger militære drøftelser med Nordkorea 21. juli i Tongilgak. Og vi foreslår at indstille alle fjendtlige aktiviteter, der øger militære spændinger, siger Sydkoreas viceforsvarsminister, Suh Choo-suk.

Tilbuddet om forhandlinger er det første, siden Sydkorea valgte den fredssøgende præsident, Moon Jae-In.

Det kommer samtidig med et forslag fra Røde Kors i Seoul om, at der indledes møder om mulige genforeninger af familier, der blev splittet under Koreakrigen i årene 1950-53.

Det sydkoreanske forsvarsministerium foreslog et møde på de to landes grænse. Røde Kors tilbyder at bistå forhandlinger samme sted 1. august.

Hvis der opnås enighed om møder vil det være de første officielle forhandlinger mellem Nord- og Sydkorea siden december 2015.Moons konservative forgænger, Park Geun-Hye, afviste at gå ind i egentlige forhandlinger med regimet i Pyongyang - medmindre det var om afvikling af nordkoreanernes atomprogram.

Røde Kors siger, at det håber på positive reaktioner på forslaget om at forhandle om genforening af familier, som blev splittet under Koreakrigen.

Millioner af familiemedlemmer blev revet fra hinanden under konflikten. Den førte til en total opdeling af Koreahalvøen. Mange er døde uden nogensinde at have hørt, hvad der skete med familiemedlemmer på anden side af den stærkt befæstede grænse.

Der er i dag omkring 60.000 medlemmer af splittede familier tilbage i Sydkorea.

Kineserne er tøvende over for at lægge pres på Nordkorea, da det frygter et muligt sammenbrud i det nordkoreanske system. Det ville udløse flygtningestrømme ind over dets grænser og en mulig indsættelse af amerikanske soldater i et genforenet Korea.- Spændingerne er taget til i ti år, og det foreslåede møde udgør "en sjælden mulighed" for at få mindsket dem, fastslår Cheong Seong-Chang fra den sydkoreanske tænketank Sejong Instituttet.

/ritzau/Reuters

20. JUL 2018 • 17:17 FOR ABONNENTER

Bornholmske brandfolk på vej til svensk kæmpebrand

20. JUL 2018 • 16:04 FOR ABONNENTER

Østre Pilegård fremtidssikrer med stor udvidelse

Mest læste