19. APR 2017 • 22:27UDLAND

Militær blokerer adgang til bombede IS-mål i Afghanistan

Sikkerhedsstyrker nægter at give adgang til et område i det østlige Afghanistan, hvor USA smed kæmpebombe.

Det område, hvor USA i sidste uge kastede sin kraftigste ikke-nukleare bombe, er stadig afspærret af sikkerhedsstyrker, der ikke vil give adgang for medier eller beboere.Målet for angrebet var et tunnelsystem, som angiveligt benyttes af Islamisk Stat.

Afghanistans forsvarsministerium har sagt, at 95 militante døde i angrebet, heriblandt flere kommandanter og udenlandske krigere.

Angiveligt var der ingen civile blandt ofrene. Det kan imidlertid ikke bekræftes fra uafhængigt hold. Onsdag blev flere journalister sendt væk fra stedet, selv om der ikke er tegn på kampe i området.

Ahmad Jan, en indbygger i byen Achin, flygtede fra området på grund af kampe mellem Islamisk Stat og det afghanske militær. Han bor nu i byen Jalalabad.

Ahmad Jan fortæller, at han ikke aner, om hans hus stadig står, eller om hans familie er i live.

- Ingen kan tage dertil, de har spærret området fuldstændig af. Jeg ved ikke, om mit hus er ødelagt. De har ikke engang vist nogle døde frem, siger han.

En talsmand for det afghanske militær siger, at der fortsat er landminer og "lommer af modstand" i bjergene, og at det har forsinket operationerne i området.

De amerikanskledede Nato-styrker i Afghanistan sagde tidligere på ugen, at de stadig er i gang med en vurdering af sikkerhedssituationen i området.

En afghansk analytiker og pensioneret general, Atiqullah Amarkhail, mener, at det amerikanske militær har brug for tid til at analysere effekten af bombeangrebet.

- Det var ikke en almindelig bombe. Den indeholdt en særlig type sprængstoffer, den blev afprøvet i et bjergrigt område for første gang, og jeg vil tro, at et hold amerikanske eksperter nu arbejder der for at vurdere virkningen, siger analytikeren.Kæmpebomben, hvis sprængkraft kun overgås af atombomber, blev kastet torsdag i Nangahar-provinsen i det østlige Afghanistan.Bomben vejer inklusive sprængstof 21.600 amerikanske pund, hvilket svarer til 9800 kilo.

Eksplosionen resulterede i et kraftigt tryk, som ifølge beboere i området kunne mærkes flere kilometer væk.Det er første gang, at USA anvender den enorme bombe./ritzau/AFP

23. APR 2017 • 10:12

Café på havnen skal udvides

23. APR 2017 • 09:30

Udstilling kan ses i dag

Bornholms Højskole åbnede lørdag årets forårsudstilling med værker af eleve

23. APR 2017 • 07:18

Brugsen skal have gratis wifi

22. APR 2017 • 17:20

Frank Mikkelsen vandt tre sejre

Med lørdagens tre flotte sejre må man sige at Frank Mikkelsen for alvo...

22. APR 2017 • 15:22

Svanekegaarden aflyser

Svanekegaarden aflyser på grund af sygdom arrangementet med forfatter...

Mest læste