20. MAR 2017 • 06:19UDLAND

Britisk verdenskrig-sanger fejrer sine 100 år med ny plade

Vera Lynn udgav i 1942 "The White Cliffs of Dover". Mandag hyldes hun ved de kridhvide skrænter i Sydengland.

En helt speciel hyldest er planlagt for Vera Lynn, der under Anden Verdenskrig med sine sange var med til at holde modet oppe hos både de britiske soldater og civilbefolkningen, når hun mandag fylder 100 år.

Vera Lynns navn vil altid være forbundet med de berømte kridhvide skrænter ved Dover, fordi hun i 1942 udgav "The White Cliffs of Dover".Mandag bliver et portræt af hende projiceret op på de ikoniske, stejle skrænter på Englands sydkyst.- Det er en uhørt ære, at min fødselsdag bliver markeret på så smuk vis, og jeg er virkelig begejstret over denne vidunderlige gestus, udtaler den britiske sanger i en meddelelse.Klipperne ved Dover var ofte det første syn, der mødte britiske krigspiloter, når de returnerede fra missioner inde over Nazityskland.Kendt som "styrkernes skat" var Lynn i krigsårene mellem 1939 og 1945 berømt for at holde modet oppe hos soldaterne.Hun rejste tusindvis af kilometer til Indien, Egypten og Myanmar (dengang Burma, red.) for at underholde soldater med sit største hit, "Well Meet Again", og andre sange.- Når vi ser mod de hvide skrænter på mandag, vil jeg tænkte på alle de modige drenge - klipperne var det sidste, de så, før de drog i krig. Og for dem, der var heldige nok til at returnere, var de den første ting, de så ved hjemkomsten, tilføjer Vera Lynn.Hun fejrer også den runde dag ved at udgive et nyt album. Angiveligt er hun den første person, der som 100-årig gør det.På albummet "Vera Lynn 100" kan man høre nogle af hendes mest berømte sange fra dengang. Vokalen er den samme, mens musikken er nyindspillet.Blandt numrene er sangen om Dover samt "Auf Wiedersehen, Sweetheart".Allerede inden mandagens fødselsdag begyndte briterne at hylde Vera Lynn.

- Jeg blev født i 1940, og hendes musik, hendes sang og det hun betød for briterne i de mørkeste dage under Anden Verdenskrig, var så betydningsfuldt, sagde skuespilleren Patrick Stewart søndag aften.

/ritzau/AFP

19. MAJ 2018 • 11:51 FOR ABONNENTER

Spillested vil lave om på dødvande i musiklivet

Mest læste