19. MAR 2017 • 10:48UDLAND

Erdogan lover hård kurs over for Danmark og europæere

Op til folkeafstemning i Tyrkiet lover landets præsident at stå fast over for indflydelse fra lande i Europa.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kritiserer igen Danmark og en række andre europæiske lande for at have forhindret tyrkiske ministre i at føre valgkamp op til en folkeafstemning i Tyrkiet i april.

- Lad dem forsøge at forhindre ministrene. Uanset om det er tyskere, hollændere, østrigere, schweizere, belgiere eller danskere, så skal I vide, at jeres præsident står fast og vil blive ved med at stå fast.

Det sagde præsidenten ifølge mediet Al Jazeera lørdag i en tale i forbindelse med en mindehøjtidelighed for Første Verdenskrig.Søndag supplerer Erdogans talsmand i et interview med tv-stationen CNN Türk med at sige, at tyrkiske ministre muligvis vil forsøge at holde flere vælgermøder i Tyskland forud for folkeafstemning 16. april.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Tyrkiet har de seneste uger ligget i diplomatisk strid med blandt andet Tyskland og Holland, der har aflyst vælgermøder med tyrkiske ministre.

I Danmark har statsminister Lars Løkke Rasmussen bedt Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, om at udskyde et planlagt besøg. Besøget skulle have fundet sted søndag og mandag.Erdogan fastholdt i sin tale lørdag, at et af målene med den forfatningsændring, der er til folkeafstemning, er at afskaffe premierministerposten, så præsidenten vil få mere magt.For det vil være de rette rammer, hvor Tyrkiet kan udvikle sig økonomisk, mener Erdogan.

Præsidenten skærper også sine tidligere udtalelser om, at han vil genindføre dødsstraf efter det fejlslagne kupforsøg 15. juli sidste år.- Parlamentet vil gøre det nødvendige i forhold til jeres krav om dødsstraf efter folkeafstemningen, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP til forsamlingen, der svarede med højlydt jubel.

Idéen om at genindføre dødsstraf er blevet mødt med protester og advarsler fra flere europæiske lande. Det går imod betingelserne for Tyrkiets nuværende medlemskab af Europarådet og ønske om at komme med i EU.Ifølge Erdogan vil dødsstraffen bringe retfærdighed til familierne til dem, der blev dræbt i forbindelse med kupforsøget.

Præsidenten siger, at han vil underskrive en lov om dødsstraf uden tøven, når parlamentet har vedtaget den efter folkeafstemningen./ritzau/

Mest læste