14. JUN 2018 • 14:45SPORT

Prestige og ære på spil for Rusland ved VM

VM i fodbold er for præsident Vladimir Putin et projekt om at genrejse Rusland, men landet kan ende med at lide et prestigetab, vurderer analytiker.

VM i fodbold går i gang torsdag, og for Ruslands præsident, Vladimir Putin, handler slutrunden især om at markere Ruslands styrke og evne til at afvikle en af de største idrætsbegivenheder i verden.

Det forklarer Jens Worning Sørensen, Rusland-analytiker ved Policy Group og tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg.

- VM er et led i det, Putin i egen optik ser som sin genrejsning af Rusland.

- Først handler det for Putin om at holde fast på landet territorialt samt at holde fast på sin indflydelse i verden og øge den. Og dernæst symbolsk om at kunne tiltrække store begivenheder.

- VM er kronen på værket i den genrejsning. Det er et nationalt prestigeprojekt for Rusland, og det er en kronjuvel for Putin i hans genrejsning af Rusland efter krisen i 1990erne og sammenbruddet af Sovjetunionen, siger Jens Worning Sørensen.

Rusland åbner VM torsdag klokken 17 med premierekampen mod Saudi-Arabien, men det vigtigste er ikke, om nationens fodboldlandshold klarer sig godt.

- Det vigtigste for Rusland er at vise verden, at man kan lave den bedste turnering nogensinde. Spørgsmålet er, om man kan få det til at gå så smidigt, som man gerne vil?

- Eller om det berømte russiske bureaukrati lægger forhindringer i vejen, så tilskuerne får dårlige oplevelser? Det sidste kan sagtens ske, vurderer Jens Worning Sørensen.

Til gengæld forudser han, at de russiske myndigheder har helt styr på landets frygtede fangrupperinger.

- Det andet er, om russiske hooligans kommer til at dominere, som vi har set ved andre slutrunder? Jeg er ret sikker på, at det kommer vi ikke til at se noget som helst af, siger Jens Worning Sørensen.

Et andet muligt prestigetab for Rusland vil være endnu en dopingskandale.

Doping i russisk idræt har i de seneste år været et stort problem, efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) i den såkaldte McLaren-rapport afslørede omfattende doping i landet i forbindelse med vinter-OL i Sotji i 2014.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har dog ikke fundet nogle beviser for doping i russisk fodbold, fortæller Jens Sejer Andersen, international chef for Play The Game.

- Fifa har undersøgt alle de individuelle sager i McLaren-rapporten med relation til fodbold, og man kan selvfølgelig være mistænksom over for, at Fifa ikke fandt nogle beviser.

- Dertil er at sige, at rigtig meget materiale er blevet destrueret, og vi ved, at meget er blevet manipuleret, og at mange informationer tilbageholdes af laboratoriet i Moskva, siger Jens Sejer Andersen.

- Fifa har efter mine oplysninger faktisk udført ganske grundige undersøgelser. Men på de præmisser, der har været, har det været svært at føre oplysningerne hen til enkelte spillere.

- Og det skal man kunne for at udelukke nogen, påpeger han.

Jens Sejer Andersen kritiserer til gengæld, at Fifa selv foretager dopingkontrollen under VM.

- Det er desværre helt almindelig praksis, at det er idrætsorganisationerne selv, der står for at kontrollere deres egne udøvere.

- I det her tilfælde havde det været smartere at have et helt neutralt korps af kontrollanter fra Wada eller den nye International Testing Authority.

- Når først de store konkurrencer starter, så er det i mange tilfælde for sent at komme med dopingkontrollen, fordi udøverne doper sig i god tid inden. Så det løb er kørt, siger han.

Rusland er generelt sluppet fra den omfattende dopingskandale med ganske få skrammer, mener Jens Sejer Andersen.

- Der er rigtig mange regeringer, der i øjeblikket spørger sig selv, hvilket formål det har at fortsætte den internationale antidopingkamp, hvis man ikke kan skride ind over for veldokumenteret systematisk brug af doping, som har staten som aktiv medspiller.

- Fifa kunne godt have lagt et stærkere pres på Rusland. Det var en varm kartoffel, der landede på Fifas bord, eftersom det er utrolig svært at flytte et VM i fodbold.

- Og når først et land er blevet tildelt et værtskab, så sidder værten med de gode kort på hånden. Især når værten er et af verdens mægtigste lande, fastslår Jens Sejer Andersen.

/ritzau/

23. JAN 2019 • 13:18 FOR ABONNENTER

Mini-landsby står klar til brug

Mest læste

21. JAN 2019 • 18:07SPORT

Lund beskrives som et scoop

19. JAN 2019 • 19:17 FOR ABONNENTER

Frederik føler sig klar til Superligaen