14. NOV 2017 • 16:35SPORT

DBU skal udnytte symbolværdi ved VM-kvalifikation

En VM-kvalifikation kan give DBU øgede muligheder for at score store summer på sponsorater.

60 millioner kroner. Sådan lyder udbetalingen fra Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, til Dansk Boldspil-Union (DBU), hvis det tirsdag lykkes for Danmark at indløse billet til VM 2018 med samlet sejr over Irland.

Men mange flere penge kan falde af til forbundet, hvis det formår at udnytte sideeffekterne ved en kvalifikation til slutrunden i Rusland, vurderer Kenneth Cortsen, forsker i sportsøkonomi ved UCN, Aalborg og Aarhus Universitet.- 60 millioner er et anseligt beløb, men de store symbolværdier vil række ud over de millioner. Man vil kunne kapitalisere på større sponsorsalg og aktivering i forhold til det.

- Det vil blive mere interessant at blive kædet sammen med A-landsholdet, der nu en gang er DBUs kerneprodukt. Hele vejen rundt vil der være positivitet over en kvalifikation i form af hype og interesse fra fans, siger Cortsen.Han vil ikke sætte beløb på den mulige ekstraindtjening.- Jeg er forsker og skal ikke lægge budget for DBU. Det handler om at sætte kompetencer i spil, når den sportslige stab har gjort det, den skal gøre i form af kvalifikation.- Produkterne sælger ikke sig selv, da man er i konkurrence med andre i oplevelsesøkonomien, siger han.

Skulle Irland vinde samlet, vil det være den tredje slutrunde i træk, som Danmark misser.

- Så har man en helt anden retorik, der vil fylde i folks bevidsthed, og forbundet har mindre at lege med, da man er afhængig af indtægt for at reinvestere i det sportslige setup og styrke grundlaget for at stå stærkt i konkurrencen.Spørgsmål: Vil DBU ligefrem været truet på driften?- Det skal jeg ikke gøre mig til herre over. I nogle år har man skullet skære ind til benet og blandt andet undladt at sende ligalandsholdet afsted, og man har taget andre økonomiske hensyn for at vise økonomisk ansvarlighed.

- Det kan være udtryk for, at man ikke får indtægter nok ind. Når man over en længere periode ikke har haft en guldrandet forretning og igen misser en slutrunde, er det ikke noget, der begunstiger situationen, siger Kenneth Cortsen.Ved det seneste årsregnskab havde DBU en egenkapital på lidt mere end 120 millioner kroner.Jesper Jørgensen, der er fodboldøkonom hos Deloitte, mener da heller ikke, at DBU er truet, selv om det skulle blive til endnu en misset slutrunde.- DBU er overhovedet ikke afhængig af slutrunde-deltagelser økonomisk. Det handler mere om de sportslige perspektiver.- Pengene vil være en appelsin i turbanen, der giver ekstra muligheder. 60 millioner svarer til omkring 20 procent af årsomsætningen, så det er rigtig mange penge, siger Jesper Jørgensen.

Returkampen begynder i Dublin tirsdag 20.45. Den første kamp i København sluttede 0-0.

/ritzau/

Mest læste