14. NOV 2017 • 12:15SPORT

Danske fodboldtalenter stormer mod Europas top

Danmarks U21 -landshold viser i øjeblikket skræmmende styrke. Tirsdag gælder det Polen i EM-kvalifikationen.

Danmarks næste generation af fodboldstjerner fører sig i øjeblikket frem på den europæiske scene.

U21-landsholdet har i to år under landstræner Niels Frederiksen vundet 14 kampe, spillet en enkelt uafgjort og tabt to. Målscoreren er på svimlende 47-12.

Danmarks talenter har gang på gang demonstreret, at de kan slå de fleste nationer i Europa. Kun når modstanden er fra den allerøverste hylde - Tyskland og Italien - er det endt med nederlag.

- Det er et udtryk for, at vi har lagt ekstremt meget på i dansk talentudvikling de seneste fem til ti år, siger Niels Frederiksen.

- De danske klubber har udvidet faciliteterne og træningsforholdene ekstremt meget, og Dansk Boldspil-Union (DBU) har været gode til at præge talentudviklingen med en tydelig strategi.

- Når jeg får spillere ind på mit hold, så skal jeg mest finpudse ting. Jeg starter fra et helt andet udgangspunkt end førhen.

- Spillerne er dygtige med bolden, og vi har en klar idé. Det adskiller os fra mange andre nationer, der mere spiller på må og få, forklarer U21-landstræneren.

Mens U21-landsholdet lige nu er på vej mod den tredje EM-slutrunde i træk, så har de øvrige danske ungdomslandshold - U16, U17, U18 og U19 - ikke nær samme succes.

- Vi kan godt hænge lidt efter på de fysiske parametre på de unge landshold. Men det udligner sig i seniortiden, hvor vi så drager nytte af, at de har mødt fysisk stærkere modstandere, siger Niels Frederiksen.

Mens DBU har som et mål, at U21-landsholdet skal kvalificere sig til EM-slutrunder, så betyder det ifølge talentudviklingschef Flemming Berg knapt så meget, om de lidt yngre landshold kvalificerer sig.

- Danske drenge bliver lidt langsommere udviklet end drenge fra Sydeuropa, så når vi møder grækere, tyrkere og spanierne er de fysiologisk længere fremme end vores 16-årige drenge, så kampene er hårdere for dem.

- Vi vælger spillere ud fra potentiale, og at de først skal slå igennem, når de bliver ældre og kommer på U21- eller på A-landsholdet, siger Flemming Berg.

Dansk talentudvikling har især haft succes med at fokusere på at skabe kreative spillere, der kan begå sig i små rum. På det seneste har DBU forsøgt at lægge endnu et lag på talenterne.

- Vi vil gerne gøre spillerne mere komplette, så de kan tage dybe løb med masser af fart, siger Flemming Berg.

Det betyder, at spillerne i stedet for at modtage en aflevering i fødderne skal blive bedre til at se mulighederne for at tage løb frem i banen.

- Ser vi på det nuværende U21-hold, så har det mere dynamik og fart end det seneste hold, og endnu mere end det hold, der i 2015 nåede EM-semifinalen.

- Det U21-hold, vi har nu, det er godt nok spændende. Jeg ville ryste lidt, hvis jeg var modstander, siger DBU-chefen.

Interne beregninger i DBU viser, at U21-landsholdet aktuelt rangerer som det næstbedste hold i Europa, hvis Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) skulle udgive en opdateret rangliste i dag.

Der er dog en håndfuld nationer, der sandsynligvis er bedre end Danmark.

- De allerstørste nationer som Spanien, Frankrig, Tyskland, England og Portugal kan vi ikke hamle op med hver gang. De er bedre end os, og det vil de fortsat være.

- Men der ligger ikke nogen i laget lige under, som vi ikke mener, at vi ikke er mindst ligeså gode som, siger Flemming Berg.

- Kan vi være mellem nummer otte og ti Europa, så gør vi det godt, mener han.

Tirsdag klokken 18 gælder det Polen på udebane i EM-kvalifikationen, og med en sejr kan holdet tage et stort skridt mod EM i 2019 i Italien. Danmark har maksimumpoint efter de fire første gruppekampe.

/ritzau/

Mest læste