20. MAJ 2019 • 17:14ERHVERV/POLITIK

Socialdemokratiet vil genindføre skatter for at sikre velfærd

Socialdemokratiet fremlægger samlet økonomisk plan frem mod 2025. Flere afgifter skal sikre velfærd.

Velfærd skal fremover finansieres af flere skatte og afgifter ifølge Socialdemokratiet, der har modtaget kritik for ikke at fremlægge en samlet plan for landets økonomiske fremtid.Mandag i valgkampen fremlægger partiet så en økonomisk plan frem mod 2025, som indeholder offentlige udgifter for 37,4 milliarder kroner.

- Der er udfordringer for dansk økonomi, men de er håndterbare, hvis vi fører den rigtige økonomiske politik. Velfærden er presset mange steder, der er blevet skåret meget ned, siger formand Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

En betydelig andel findes i det økonomiske råderum, der er statens forventede økonomiske overskud frem mod 2025. Derudover findes en del ved at fastholde, eller forhøje og genindføre afgifter.

Specifikt vil Socialdemokratiet tilbagerulle bo- og gaveafgiften og skattelettelser for store kapitalindkomster fra 2009.Partiet vil fastholde skat på fri telefon og internet, forlænge arbejdsgiverbetalt sygedagpengeperiode fra 30 til 40 dage og indføre afgifter på plastik og kemi.

- Vi sender ingen regninger videre til næste generation, så hele udgangspunktet for os er en ansvarlig økonomisk politik, siger Mette Frederiksen.

Af de 37,4 milliarder kroner i planen afsættes 20,5 milliarder kroner til at skabe "tryghed om velfærden".

Størstedelen af de ekstra penge Socialdemokratiet finder, kommer fra et loft over det offentliges brug af konsulenter, tilbagerulninger af skattelettelser samt et "samfundsbidrag" fra den finansielle sektor.11,5 milliarder kroner skal gå til sundhedsvæsenet, så de flere børn og ældre der ventes fremover, får en værdig pleje.

Derudover afsættes 1,5 milliarder kroner i 2025 til børn og socialpolitik.

- Vi lever heldigvis længere, og dermed kommer der flere ældre i vores samfund. Der kommer flere små børn, og i takt med at vi bliver flere, der har behov for velfærdssamfundet, så er det altafgørende, at den økonomiske politik understøtter at det demografiske træk dækkes af vores økonomi, siger Mette Frederiksen.Desuden vil partiet indføre et udvidet forsigtighedsprincip, så man ikke indregner usikre virkninger af det, der kaldes dynamiske effekter.

Både S og Venstre har i valgkampen lagt op til, at pengene fra det økonomiske råderum skal gå at fastholde samme service over for borgerne, når der kommer flere plejekrævende ældre og børn i de kommende år./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

15. SEP 2019 • 19:58SPORT

BHS-Almeborg tager historisk sejr

15. SEP 2019 • 13:16 FOR ABONNENTER

I dag kører han sit sidste løb

14. SEP 2019 • 17:56SPORT

Dårlig RIK-dag på Amager

14. SEP 2019 • 17:29SPORT

Straffespark gav ét point