14. MAJ 2019 • 15:35ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Det vil partierne på friskoleområdet

Socialdemokratiet vil skære i støtten til friskoler, mens Venstre vil fastholde højt niveau. Læs mere her.

Støtten til friskoler er kommet på dagsordenen i valget, efter at Venstre har præsenteret sit udspil på området.Venstre og Socialdemokratiet står langt fra hinanden, og Liberal Alliance vil støtte friskolerne endnu mere.

Diskussionen står om den såkaldte koblingsprocent. Den dækker over den andel af udgiften til en folkeskoleelev, som friskoler får til deres elever.

Læs her, hvad partierne vil:

* Venstre:

Venstre har hævet koblingsprocenten til 76 og vil fastholde den der.

- Danmark har en helt unik tradition for frie skoler, hvor forældre har friheden til at vælge, lige præcis den skole der passer til deres barns ønsker og behov.- Den tradition skal vi værne om, og vi skal styrke den, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

* Socialdemokratiet:

Socialdemokratiet vil sænke koblingsprocenten til 71.

- Der er ingen historisk erfaring for, at der lukker friskoler, ved at sænke koblingsprocenten til 71 procent.

- Der er tale om en prioritering, og for de 300-400 millioner kroner, man kan sende til folkeskolen, kunne man ansætte 600 folkeskolelærere, siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

* Liberal Alliance:

Liberal Alliance vil hæve koblingsprocenten til 80.

- Liberal Alliance mener, at skolerne bør gives frihed til selv at indrette sig på den måde, der giver mening lokalt i forhold til at sikre både faglighed og dannelse.

- Der er fortsat egenbetaling i fri- og privatskoler, og Liberal Alliance ønsker at hæve koblingsprocenten til 80 procent, så egenbetalingen falder yderligere, skriver Liberal Alliance på sin hjemmeside.

* Alternativet:

Alternativet vil fastholde koblingsprocenten på 76.

- I Alternativet klapper vi i hænderne over, at Venstre har meldt ud, at de vil frede koblingsprocenten til friskolerne.- Friskolerne er SÅ væsentlig en del af den danske uddannelsesverden – OG eneste mulighed for en lokal skole i rigtig mange landområder. Det er hovedløst, at Socialdemokratiet vil skære i koblingsprocenten, skriver undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier.

* Enhedslisten:

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, fortæller, at partiet ikke har noget "helligt forhold" til en specifik koblingsprocent, men ikke mener, at der skal skæres ned på friskoler.

- Danmark har en lang friskoletradition, og friskolerne gør et rigtig godt stykke arbejde rundt om i landet.

- Mange af de steder på landet, hvor kommunerne har lukket folkeskolen, har lokalsamfundet oprettet en friskole. Det giver ingen mening, hvis de på grund af nedskæringer skal dreje nøglen om, skriver han.

* SF:

SF har ingen holdning til koblingsprocenten men vil ændre hele systemet. Ifølge partiet skal støtten vurderes ud fra, om friskolerne løfter elever fra svære sociale kår. Det fortæller SFs Jakob Mark.

* Dansk Folkeparti:

Dansk Folkeparti ønsker at fastholde koblingsprocenten på 76.- Mange friskoler ligger på landet, og der er en koblingsprocent på 71 for lav til, at de kan overleve.

- En koblingsprocent på 76 betyder samtidigt, at helt normale mennesker kan vælge en friskole uden at egenbetalingen bliver for stor, siger folkeskoleordfører for Danske Folkeparti Alex Ahrendtsen./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

19. AUG 2019 • 18:05 FOR ABONNENTER

Pladsen i 3. division blev sikret med hiv og sving

19. AUG 2019 • 16:42 FOR ABONNENTER

Mandagens leder: Vil han også købe Bornholm?

Mest læste