11. OKT 2018 • 12:11ERHVERV/POLITIK

Alternativet: Elbiler skal køre gratis over Storebælt

Alternativets klimaplan tager blandt andet hårdt fat på transport- og landbrugssektoren.

Alternativet vil gå en del hel længere end regeringen, når det gælder om at sikre, at vi får bragt den danske CO2-udledning ned de kommende år.

Det fremgår af partiets klimaplan, som er blevet fremlagt torsdag - blot to dage efter, at regeringen fremlagde sit bud på, hvordan vi bidrager til at bremse den globale opvarmning.

Alternativets plan tager udgangspunkt i anbefalingerne fra FNs klimapanel om, at jo før vi handler, jo bedre.

Derfor vil partiet allerede forbyde salg af fossile biler i 2025, hvor regeringen satser på 2030 for benzin- og dieselbilernes vedkommende.

Og hvor regeringen vil holde afgifterne på elbiler på det nuværende niveau to år frem, vil Alternativet helt fjerne afgifterne frem til 2022.

Samtidig skal benzin- og dieselafgifterne hæves, ligesom elbiler skal kunne køres gratis over Storebælt. Endelig skal der også indføres klimaafgift på flyrejser.

Men transportsektoren er ikke den eneste, der må holde for. Også landbruget skal yde sin del, hvis man spørger Alternativet.

For det første skal fødevarer afgiftsbelægges ud fra deres klimapåvirkning. Det betyder, at der eksempelvis lægges 17 kroner i afgift på et kilo oksekød.

Omvendt skal momsen på grøntsager sænkes til den lavest mulige i EU-systemet, nemlig 12,5 procent.

Partiet vil også omlægge landbrugsstøtten, så den i stedet for at være passiv produktionsstøtte gives til konkrete, klimarettede projekter.

Klimaplanen foreslår også, at byggeriet skal energieffektiviseres, og at alle bygninger på minimum 500 kvadratmeter skal have installeret solceller.

Og endelig indeholder oplægget også et afsnit om, hvordan man kan påvirke danskerne til at føre en mere klimavenlig livsstil.

Det handler blandt andet om at indføre pant på elektronik og indføre skattefradrag for reparation af forbrugsgoder. Der skal også være fradrag for at cykle på arbejde og for at holde ferie med tog eller bus i Danmark./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

16. AUG 2019 • 07:21

Udramatisk brand i Rønne

16. AUG 2019 • 06:31 FOR ABONNENTER

Bornholm holder sig neutral i Venstre-krig

Mest læste