11. OKT 2018 • 12:26ERHVERV/POLITIK

S om finanslov: Vi kommer med fremstrakt hånd

Regeringen tager ikke højde for børn og ældre i sit finanslovsforslag for 2019, mener Nicolai Wammen (S).

Der er mange emner på bordet, når Socialdemokratiet torsdag mødes med regeringen om næste års finanslov.

Vigtigst er dog, at regeringen ikke glemmer, at fremtiden byder på flere ældre og børn - og det skal afspejles i finansloven.Sådan lyder det fra partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, på vej ind til et indledende møde - et såkaldt sættemøde - hos finansminister Kristian Jensen (V) om næste års finanslov.- Vi har en regering, som ikke sætter pengene af til, at vi kan give ordentlig pleje og omsorg, selv om vi får 20.000 flere ældre hver eneste år frem mod 2025, siger han.- Det hænger simpelthen ikke sammen - det er regeringen simpelthen nødt til at tage dybt alvorligt, siger Nicolai Wammen.

Af den grund ønsker Socialdemokratiet, at regeringen i stedet for at bruge penge på skattelettelser sikrer flere sygeplejersker, skolelærere og pædagoger.

I alt vil Socialdemokratiet afsætte halvanden milliard kroner mere hvert år, end hvad regeringen foreslår i sit udspil til en finanslov.- Der er et råderum i dansk økonomi. Det kan man så bruge på topskattelettelser eller man kan bruge det på eksempelvis velfærd og uddannelse. For os er det vigtigere at investere i velfærd, siger Nicolai Wammen.

Der er dog lagt op til, at en aftale om finansloven for 2019 vil blive indgået mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti.At Dansk Folkeparti er populære bejlere til en aftale med regeringen, lægger finansministeren ikke skjul.- Jeg forventer at lave en aftale med Dansk Folkeparti. Vi har haft et godt samarbejde. Og jeg tror også, at vi får et godt forløb omkring en finanslovsaftale, siger han.- Socialdemokratiet er selvfølgelig velkommen til at byde ind, men de ting, som de byder ind med - at gøre det sværere at drive virksomhed i Danmark og gøre det dyrere at have børn i friskole - synes jeg simpelthen ikke er måden at finansiere tingene på, siger Kristian Jensen.

Han afviser Socialdemokratiets kritik, om at regeringen har afskrevet velfærd.

Kristian Jensen påpeger, at blandt andet ensomme ældre samt udsatte børns første tusind dage af deres liv bliver prioriteret i finansloven.Men regeringen bør lægge blokpolitik til side, så en bred aftale over midten kan indgås. Det vil i sidste ende gavne danskerne, lyder det fra Nicolai Wammen.- Vi kommer med en fremstrakt hånd til finansministeren. Vi vil gerne samarbejde.- Jeg ved godt, at der bliver talt meget om, at der skal være folketingsvalg - og det skal der også - men indtil da forventer borgerne resultater i fællesskab, siger Nicolai Wammen.Socialdemokratiet er det første oppositionsparti til at komme med sit bud på en finanslov, efter at Dansk Folkeparti skød den lange række af indledende møder i gang onsdag.

Sættemøderne fortsætter torsdag med SF, De Radikale, Enhedslisten samt Alternativet./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

21. AUG 2019 • 06:23SPORT

Ny rekord i nye rekorder

19. AUG 2019 • 18:05 FOR ABONNENTER

Pladsen i 3. division blev sikret med hiv og sving

18. AUG 2019 • 16:17SPORT

Solon gjorde det igen