19. SEP 2018 • 19:27ERHVERV/POLITIK

Folketinget vil forbyde 500 euroseddel i kamp mod hvidvask

Den store euroseddel forbindes ofte med økonomisk kriminalitet, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Fremover skal det ikke længere være muligt at betale med, veksle eller få udleveret en 500 euroseddel i Danmark.

Et flertal i Folketinget er nemlig klar til at forbyde den mest værdifulde euroseddel, som går ud af produktion 1. januar. Formålet er at bekæmpe hvidvask og anden økonomisk kriminalitet.

- Med forbuddet tager vi et vigtigt skridt i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering.

- Langt de fleste, der bruger 500 eurosedler, er til økonomisk kriminalitet og hvidvask af penge på kryds og tværs af landegrænser, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Den Europæiske Centralbank har bebudet, at den vil stoppe al produktion af den værdifulde seddel for at bekæmpe kriminalitet og terrorisme.- Det bliver ikke ulovligt at besidde dem, men det bliver ikke lovligt at bruge dem i Danmark. Det er i høj grad kriminelle, der bruger de her sedler, siger erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov (K).

Det vil dog tage flere år at udfase alle sedlerne, der svarer til godt 2000 milliarder kroner, lyder det fra Hans Kristian Skibby.Af den grund er det vigtigt, at Danmark allerede nu reagerer på, at pengesedlen typisk forbindes med kriminalitet.

- Man stopper med at lave flere pengesedler, og det betyder, at der vil blive færre og færre i takt med, at de bliver slidt op eller bliver inddraget, siger han.

- Men det, vi gør her i Danmark, er at tage brug af de skærpede restriktioner, ved at vi allerede nu indfører et forbud mod at bruge, veksle og transportere dem, siger Skibby.

Det er den finansielle forligskreds, der består af alle partier undtagen Alternativet og Enhedslisten, som onsdag er nået til enighed om et forbud under et møde med erhvervsministeren.Mødet om stramninger af hvidvaskreglerne kommer, efter at Danske Bank onsdag morgen har offentliggjort bankens egen rapport om hvidvask i bankens estiske filial i perioden 2007-2015.Forbuddet mod den store euroseddel er kun et blandt flere initiativer, som skal sikre, at lignende sager bliver undgået.- Der er blandt andet en fast-track-model for at få de underlige transaktioner, som kommer løbende ind i vores hvidvaskregister, hurtigere igennem, hvis det er nødvendigt, siger Hans Kristian Skibby.

- Men spørgsmålet er, om det er nok for at kunne bekæmpe hvidvask effektivt. Der vil jeg ikke afvise, at vi skal have flere instrumenter i anvendelse, siger han.Dansk Erhverv, Nationalbanken og Finans Danmark støtter et forbud, oplyser Erhvervsministeriet./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

17. JUL 2019 • 18:08 FOR ABONNENTER

Politiker om konflikten i Snogebæk: Monopol er sjældent godt

17. JUL 2019 • 17:20

Nexøs byfest får dansetelt

17. JUL 2019 • 16:37 FOR ABONNENTER

Aldrig har der været så mange turister

17. JUL 2019 • 15:30 FOR ABONNENTER

Kommunen opgiver nye boliger nord for Rønne

Mest læste