21. AUG 2018 • 15:56ERHVERV/POLITIK

Østergaard vil tvinge S til ny holmgang i det sorte tårn

De Radikale forlanger en skriftlig aftale om blandt andet udlændinge, før partiet vil pege på Frederiksen.

De Radikales krav om en skriftlig garanti fra Socialdemokratiet som betingelse for statsministerposten skal ses som en måde at sikre sig indflydelse på, selv om Socialdemokratiet har meldt ud, at partiet ikke vil i regering med R.

I overført betydning vil De Radikale tvinge Socialdemokratiet tilbage i "det sorte tårn", altså det hotel på Amager, der i 2011 dannede ramme om langstrakte regeringsforhandlinger mellem R, S og SF.

Det forklarer politisk leder Morten Østergaard (R) til Ritzau.

- Vi giver en garanti til danskerne om, at vi kun vil støtte en ny regering, hvis den også vil sætte en ny retning for Danmark og gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik, siger Østergaard.

- Det skal afklares i en skriftlig aftale, inden vi kan støtte, at Mette Frederiksen danner regering.

Hvad det nærmere bestemt vil sige at være uafhængig af DFs politik, skal afklares i en forhandling, forklarer Østergaard. Den skal blandt andet omfatte udlændingepolitik, uddannelsespolitik, grøn omstilling og økonomisk politik.Men De Radikale er klar til at forhandle, understreger han.

- Vi er klar til at indgå de kompromisser, der skal til. Vi siger bare, at man ikke kan tage vores mandater for givet, siger Morten Østergaard.

- Sidst, vi havde flertal, var det en tur op i det her herostratisk berømte sorte tårn, hvor vi aftalte regeringsgrundlag.- Min besked til Socialdemokratiet er bare: Selv om man går efter at danne en ét-partiregering, så slipper man ikke for en forhandling med os om, hvilken politisk kurs der skal være, hvis vi skal bakke op.

Spørgsmål: Kræver du, at Mette Frederiksen gør op med sin egen udlændingepolitik?

- På et tidspunkt hvor der tegner sig bedre muligheder, end vi har set længe, for at få en løsning på den europæiske asyl- og migrationskrise med de andre europæiske lande, der kan vi ikke støtte en regering, der i stedet vil lave national enegang.

- Det tror jeg nu heller ikke, at S vil gøre, når de sidder i regering. Men det er det, de har skrevet i deres udspil, siger Østergaard.

Spørgsmål: Risikerer du at sende Mette Frederiksen i armene på Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl?

- Nej. Det har jeg ikke noget ansvar for. Hun har selv kastet sig i armene på Kristian Thulesen Dahl. Jeg prøver at vriste hende fri igen.

Mette Frederiksen havde tirsdag ikke umiddelbart lyst til at kommentere kravet fra Morten Østergaard.

- Det vil jeg meget gerne vende tilbage til onsdag, hvor vi holder pressemøde i forbindelse med vores sommergruppemøde, siger hun til Ritzau.

/ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

13. JUL 2019 • 19:49 FOR ABONNENTER

Træneren savner opbakning til Nexøs nye projekt