22. MAJ 2018 • 11:26ERHVERV/POLITIK

EL vil frigive hash for at frede købere

Hash skal legaliseres, så politiet ikke skal jage hashkøbere, mener Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

Det betaler sig at legalisere hash. Dels skal politiet ikke bruge ressourcer på at jage brugerne, som slipper for at blive jagtet, dels kan staten tjene penge ved afgifter på et lovligt salg af stoffet.

Det mener Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

- Det er smart at legalisere hashhandlen, så kunderne ikke blive kriminaliseret. Vi ville også kunne få skatteindtægter af det, der foregår. Men det vigtigste er, at kunderne ikke bliver kriminaliseret, siger Rosa Lund.Forleden foreslog Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, en legalisering af hash. Han får ikke støtte fra sit eget parti, men der lød positive toner fra Enhedslisten, SF og Alternativet.

Imens florerer hashhandlen på Christiania.

Der er ifølge Berlingske nu 40 til 45 hashboder i Pusher Street mod 20 til 37 boder, før christianitterne i 2016 ryddede gaden. Hver bod omsætter for 50.000-100.000 kroner om dagen ifølge retsudvalgets høring i oktober 2017.Enhedslisten vil hellere sælge hash fra apoteker, end lade danskerne dyrke en vis mængde pot i haven, forklarer Rosa Lund.

- Det vigtigste for os er, at det bliver en kontrolleret hashhandel. At der kommer en statslig kontrol med cannabis-markedet. Så vi har kontrol med den cannabis, der sælges, og der ikke fifles med indholdet, siger Rosa Lund.I år har politiet på Christiania konfiskeret 44.325 joints og 207 kilo hash fra nytår til 8. maj. Politiet har også beslaglagt en pistol, en håndgranat og 2,7 millioner kroner.

Politiet har før anslået, at hashhandlen omsætter for op mod en milliard kroner årligt. I år har politiet gennemført cirka 100 aktioner - rydninger, razziaer og aktioner mod hashkøbere og sælgere.

SF vil legalisere hash ligesom Enhedslisten. Det nytter ikke at forbyde stoffet og jage de mange købere, mener partiets politiske ordfører Karsten Hønge.

- Vi bliver nødt til at bruge nogle andre værktøjer, end vi har brugt indtil nu. Derfor synes vi i SF, at vi bliver nødt til at lave en legalisering af hash under statslig kontrol, siger Karsten Hønge.

- Vi skal lave forsøg med, hvordan man kan sælge hash. Det er tydeligt, at der er et kæmpe marked. Folk skal nok få fingre i det. Det er på tide, vi gør op med den lidt gammeldags tilgang, at det kun hjælper at forbyde./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste