11. OKT 2017 • 16:31ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Det lærte vi på onsdagens samråd med Støjberg

Ministeren beklager at have givet forkerte oplysninger til Folketinget om ulovlig adskillelse af asylpar.

For tredje gang var udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag i samråd om hendes ulovlige instruks om at tvangsadskille unge asylpar på landets asylcentre.

Oppositionens mål var blandt andet at placere et ansvar for, at ægteparrene i strid med loven blev adskilt uden at komme til orde og fortælle om deres syn på sagen i en partshøring.Her er tre emner, som samråd nummer tre kom omkring.1. Inger Støjberg erkendte at have givet forkerte oplysninger til Folketinget på tidligere samråd.

Andet samråd i sagen fandt sted 23. juni. Her fortalte Inger Støjberg, at der heller ikke under tidligere ministre var foretaget partshøringer.Men det var ukorrekt. Og det beklagede ministeren på onsdagens samråd.

Det var oplysninger, som hun havde fået fra udlændinge- og integrationsministeriet, fortalte hun.- Ministeriet har beklaget overfor mig, at jeg fik forkerte oplysninger.

- Jeg vil derfor gerne på vegne af ministeriet og på vegne af mig selv beklage overfor Folketinget, at jeg videregav de oplysninger, som jeg fik fejlagtigt, sagde Inger Støjberg.

Ministeren kaldte det en "misforståelse" og understregede, at hun har fuld tillid til alle sine embedsmænd og embedsværket.2. Inger Støjberg afviste igen at have kendskab til ulovlig praksis.

Det var i strid med dansk lovgivning, at de unge ægtepar på asylcentrene blev adskilt uden først at få mulighed for at komme med deres syn på sagen.Og ministeren forsikrede endnu engang under samrådet oppositionen om, at hun først blev opmærksom på, at administrationen var ulovlig, efter at den var blevet iværksat.

- Da jeg sender min pressemeddelelse ud, og da man begynder at adskille parrene, der er der ikke diskussion omkring juraen ved det her, sagde ministeren efter samrådet.Tvivlen, om hvorvidt adskillelse uden partshøring var i strid med dansk lov, opstod først efter, at instruksen var givet, understregede Inger Støjberg.

- Det er der, de juridiske diskussioner påbegynder, i forhold til om der skal være partshøringer eller ej. Og det er nogle meget komplicerede juridiske vurderinger, sagde hun.

Oppositionen undrede sig efter samrådet fortsat over, at ministeren iværksatte den ulovlige praksis, før hun var sikker på, at den levede op til de danske love.

3. Støjberg lagde ansvar for ulovlig praksis over på myndighederne.

Det er myndighederne, der i sidste ende har ansvaret for, at de unge asylpar ulovlig blev adskilt uden først at komme til orde i en partshøring. Sådan lød forklaringen fra ministeren.- Det er myndighederne, der skal overholde forvaltningsloven, sagde hun.Men det har været både yderst vanskeligt og komplekst at vurdere de juridiske regler om partshøringer af ægteparrene, understregede Inger Støjberg flere gange under samrådet./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

21. SEP 2018 • 15:38 FOR ABONNENTER

Rapport: Beboerne er tilfredse med Toftegården

21. SEP 2018 • 14:26 FOR ABONNENTER

Fredagens leder: Så kommer vi til at se meget til Povl Anker

21. SEP 2018 • 14:15 FOR ABONNENTER

Læger ser mange fordele ved at få kommunen ind over

Mest læste