21. APR 2017 • 07:01ERHVERV/POLITIK

Forbund: Kommuner sparer unødigt på ældre, skolen og udsatte

Kommunerne brugte i 2016 2,9 milliarder kroner mindre på velfærd end planlagt. Det vækker kritik hos FOA.

Kommunerne brugte i 2016 2,9 milliarder kroner mindre på folkeskoler, daginstitutioner samt udsatte børn, handicappede og ældre, end de havde planlagt.

Det manglende forbrug vækker harme hos forbundssekretær hos FOA, Helena Mikkelsen.

- Hvis vi omsætter pengene til lønninger, kunne kommunerne for eksempel have ansat mere end 7000 ekstra fuldtidsmedarbejdere i ældreplejen, hvor både ansatte og borgere i årevis har råbt højt om for ringe normeringer, siger hun.

Ifølge en opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet brugte kommunerne 2,9 milliarder kroner mindre, end der sidste år var budgetteret på såkaldte serviceudgifter. Tallene stammer fra Danmarks Statistik.Udtrykket serviceudgifter dækker over kommunernes udgifter til den daglige drift. Det vil sige udgifter til at drive daginstitutioner og folkeskoler samt udgifter til udsatte børn, handicappede og ældre.

I opgørelsen kan man se, at en del af de penge, som kommunerne har sparet på den daglige drift, er brugt på at bygge nyt. Kommunerne har brugt 1,9 milliarder kroner mere på anlæg, end de havde planlagt i budgetterne.

- Økonomiaftalen mellem KL og regeringen udstikker ikke en forgyldt ramme til velfærd, siger Helena Mikkelsen.- Og når kommunerne så oven i købet lader være med at bruge penge på velfærd og i stedet prioriterer at bygge nye bygninger, så kan det for alvor mærkes blandt både borgere og ansatte.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er glad for, at kommunerne har effektiviseret i den daglige drift.

- Når kommunerne effektiviserer, er det med til at gøre en offentlig sektor, der er rigeligt stor, lidt mindre. Jeg ser gerne, at kommunernes forbedrede økonomi kommer borgerne til gavn i form af skattelettelser, siger han i en kommentar./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste