20. APR 2017 • 13:27ERHVERV/POLITIK

Forsker: Stærk nej-kampagne fik stemmeprocent i vejret

Ved afstemningen om en ny overenskomst for 600.000 privatansatte stemte højeste andel i 44 år.

Stemmeprocenten ved urafstemningen om overenskomst for omkring 600.000 privatansatte er den højeste siden 1973.

Det skyldes den øgede opmærksomhed om afstemningen og en stærk nej-bevægelse, vurderer arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen.

Han er lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet. 51,3 procent af de stemmeberettigede afgav deres stemme.- Fagforeningerne har oprustet markant i forhold til at gøre opmærksom på afstemningen, og man kan stemme digitalt.

- Der har også været en lidt stærkere nej-kampagne, og vi ved, at jo højere nej-procent, jo højere stemmeprocent er der, siger forskeren.

Et flertal af dem, der afgav deres stemme, satte kryds ved ja, og overenskomsten er dermed vedtaget.

Det har især været lokalafdelinger i fagforeningerne, som har anbefalet et nej. De har kritiseret, at ansatte i perioder kan få overarbejdstimer, så de har en arbejdsuge på 42 timer.

Får medarbejderne overarbejde, har de dog ret til at afspadsere på et andet tidspunkt.

Især fagforeningen 3Fs medlemmer var utilfredse med afstemningen. Her var et flertal af dem, der stemte, imod overenskomsten.- Nej-kampagnen har givet udtryk for, at nogle faggrupper med hårdt fysisk arbejde mener, at 42 timer er for meget og fører til nedslidning.

- Desuden er der børnefamilier, hvor balancen mellem arbejdsliv og familieliv tipper, hvis man skal have overarbejdstimer, siger Christian Lyhne Ibsen.

At overenskomsten alligevel ender med at blive vedtaget, er et udtryk for, at der har været flere gode elementer for de privatansatte i den nye overenskomstaftale.- Der har været en lidt større økonomisk ramme. Man har i særdeleshed fået penge til børneomsorgsdage, pensionsindbetaling, ferie og seniorfridage. Der har derfor været til forskellige smage, siger arbejdsmarkedsforskeren./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste