20. APR 2017 • 18:38ERHVERV/POLITIK

Storkonflikt afblæst: 57 procent stemte ja

Arbejdsmarkedets parter har løftet deres ansvar, siger Troels Lund Poulsen efter ja til nye overenskomster.

Der bliver ingen storkonflikt i næste uge. Det står klart, efter at resultatet af urafstemningen om de nye overenskomster er offentliggjort.57,2 procent af dem, der stemte, sagde ja til overenskomsterne. Dermed kan overenskomsten træde i kraft og gælde de kommende tre år.

Resultatet glæder beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Det siger han i en pressemeddelelse.- Det er meget positivt, at overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked nu er afsluttet, og at medlemmerne har sagt ja til resultatet. Det viser, at arbejdsmarkedets parter endnu engang har løftet deres ansvar.

- Jeg har noteret mig, at der i det vedtagne mæglingsforslag er en række fælles tilkendegivelser og anbefalinger fra LO og DA, som vil indgå i regeringens videre overvejelser på en række områder, siger ministeren.Stemmeprocenten var historisk høj med 51,3 procent af de stemmeberettigede.

Det skyldes formentlig den debat, der har været om overenskomstresultaterne.

En del fagforbund og lokalforeninger har ført en aktiv kampagne for et nej, fordi de er imod den ret til at varsle overarbejde, som arbejdsgiverne har fået indført.

Omvendt har forbund som HK og Dansk Metal advokeret for at stemme ja til overenskomsten, og det har medlemmerne tilsyneladende lyttet til.

For Dansk Metals medlemmers vedkommende har det formentlig været medvirkende til et samlet ja på 71 procent.

De nye overenskomster giver som udgangspunkt en lønstigning på syv procent over de kommende tre år.

Desuden er der indbygget større fleksibilitet, så den enkelte arbejdstager eksempelvis kan prioritere seniorfridage, børneomsorgsdage eller højere pensionsindbetalinger.

/ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste