7. NOV 2018 • 05:00INDLAND/KRIMINAL

Grønlandske unge skal tage kontrol over egen fremtid

Mange unge i Grønland mistrives og får ikke en uddannelse. Onsdag samler Operation Dagsværk ind til de unge.

Når landets unge onsdag bytter en skoledag ud med en arbejdsdag for at samle ind til den globale elevbevægelse Operation Dagsværk, er det første gang, at pengene går til unge i Grønland.

Operation Dagsværk har nemlig valgt et projekt, som Ungdommens Røde Kors og Røde Kors Grønland står bag. Et projekt, der skal ruste grønlandske unge til at håndtere sociale udfordringer.

- Vi taler det samme sprog, og Grønland er en del af det danske kongerige, så det er tydeligt, at vi ligner hinanden meget.

- Alligevel har de unge i Grønland helt andre muligheder for uddannelse, siger Johanna Munch Skylv, sekretariatsfrivillig i Operation Dagsværk.

Hvert år i november deltager mange tusinde elever fra ungdomsuddannelser i dagsværksdagen.Her får de 350 kroner for fem timers lektiehjælp, skovarbejde eller festplanlægning. Pengene går til årets projekt.

Gennem årene har fokus primært været på projekter i lande som Kenya, Guatemala og Bangladesh. Men i år peger projektet mod nord.

- Vi var alle sammen chokerede over, at vi ikke vidste mere om Grønland, siger Johanna Munch Skylv.Hun fortæller, at det ligeledes overraskede de danske elever, hvad unge i Grønland kæmper med.

I Grønland er tallene for ensomhed, misbrug, uddannelsesfrafald og selvmord blandt unge tårnhøje.

Det betyder, at størstedelen af dem ikke får en uddannelse, på trods af at 90 procent af de 13-15-årige drømmer om at uddanne sig, viser tal fra det grønlandske selvstyre, som Operation Dagsværk refererer.Derfor skal indsamlingen i år bruges til at oplære 1000 grønlændere i socialt entreprenørskab.

Desuden skal projektet give unge grønlændere mulighed for at udvikle og gennemføre kampagner, der sætter fokus på ungdommens potentiale.

Håbet er, at flere på den måde bliver i stand til at handle på deres drømme og skabe forandring lokalt.

Ifølge Erni Kristiansen, der er ungdomskonsulent i Røde Kors Grønland, har der i mange år været problemer med lavt selvværd og uddannelsesfrafald blandt unge.

Han mener, at en af forklaringerne er, at grønlændere i en meget tidlig alder bliver overladt til sig selv.

- Mange unge, der for eksempel bor i bygterne, er nødt til at flytte til de større byer for at færdiggøre folkeskolen. Men så forlader de også hele deres familie, hvilket er meget ensomt, siger han.

/ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

Mest læste

18. APR 2019 • 23:35SPORT

Nyt stadionnavn til høring

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag