20. MAJ 2018 • 09:22INDLAND/KRIMINAL

Jylland får sin første storkeunge

Nu har begge Danmarks to storkepar fået unger. Storkeparret ved Smedager ved Tinglev har fået unger.

Natten til søndag så den første storkeunge i Smedager ved Tinglev dagens lys. Udklækningen blev opdaget af foreningen Storkene.dk, der holder øje med reden via et webcam.- At vi ser nogen i Sønderjylland lige nu, det vækker et lille håb om, at vi måske en dag vil få en ynglefærdig fugl tilbage, som vil etablere sig i en anden rede i Sønderjylland, så det er skønt, siger medlem af foreningen Mogens Lange Petersen.Der findes kun to storkepar i Danmark. Det andet par holder til ved gartneriskorsten i Gundsølille ved Roskilde og udklækkede deres første unge 7. maj.

Storkeparret i Smedager har fået seks æg, og det forventes, at de alle er udruget i løbet af ti dage. Men desværre er det nok ikke alle unger, der overlever.- Det kræver enormt meget mad for sådan en storkeunge at kunne vokse op og blive en stor, smuk fugl som sin familie. En relativt stor, snart flyvefærdig fugl skal have knap 700 gram kød dagligt, og hvis man har seks unger i en rede, så kommer man jo plus forældrene op på et forbrug på over fem kilo kød om dagen.

- Og det er der simpelthen ikke noget naturligt område i Danmark, i hvert fald ikke i nærheden af Smedeager, der kan levere. Det er simpelthen for meget kød, fortæller Mogens Lange Petersen.

Man forsøger at hjælpe storkene til at finde maden, men da de gylper maden op til deres unger og allerhelst selv vil jage, så er det ikke for alvor muligt at sikre sig, at alle seks unger får mad.- Det er to vilde fugle, og de har jo et liv mange måneder om året, hvor de opholder sig i den vilde natur langt nede i Afrika, hvor de selv skal gå på jagt efter maden.- De instinkter har de stadig i sig, når de yngler i Smedeager, så at vi stiller en spand frem med nogle fisk, det kan volde nogle adfærdsmæssige vanskeligheder, siger Mogens Lange Petersen.Foruden de to storkepar i Danmark er der blandt andet enlige storke i Ribe, på Sydfyn, på Midtsjælland og flere steder i Jylland.

/ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

Mest læste