17. JUN 2019 • 17:07ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Nordeas sager om mulig hvidvask af penge

Bagmandspolitiet har beslaglagt dokumenter under ransagning af Nordeas hovedkvarter i København.

Som et led i efterforskningen af mulig hvidvask i Nordea har Bagmandspolitiet onsdag i sidste uge ransaget bankens danske hovedkvarter.

Efterforskningen vedrører Nordeas internationale afdeling.Det er langt fra første gang, at Nordea sættes i forbindelse med mistænkelige transaktioner og mulig hvidvask.

Se nogle af tilfældene her:

* Finanstilsynet i Danmark undersøgte i 2015 Nordea for hvidvask og anmeldte på den baggrund banken til politiet i Danmark i 2016.Tilsynet var i en undersøgelse kommet frem til, at banken ikke havde overholdt reglerne for bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

* Samme forseelse har tidligere kostet Nordea store bøder. Nordea i Sverige fik i 2015 og 2013 bøder på henholdsvis 50 og 30 millioner svenske kroner.

* Bagmandspolitiet (Søik) har på baggrund af tilsynets anmeldelse siden efterforsket sagen og ransagede Nordeas danske hovedkontor i 2017.* I oktober 2018 anmeldte hedgefonden Hermitage Capital Management Nordea for hvidvask af samlet 2,6 milliarder kroner i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Anmeldelsen er sket til bagmandspolitiet i de fire lande.* I USA undersøger myndighederne, om Nordea har brudt visse "finansielle sanktioner" i perioden 2008-2014. Nordea oplyste første gang om den amerikanske undersøgelse i januar 2017 i sit årsregnskab for 2016.* I marts 2019 kom Nordea igen i søgelyset, efter at et stort datalæk, som blandt andet Berlingske fik adgang til, afslørede nye detaljer om mulig hvidvask i bankens tidligere afdeling for internationale kunder.Kilder: Børsen. Nordeas regnskaber. Bagmandspolitiet i Norden: Søik, Økokrim, Ekobrottsmyndigheten og Keskusrikospoliisi.

/ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste