18. MAR 2019 • 09:12ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Akademikernes A-kasse har været i strid modvind

Akademikernes A-Kasse får ny direktør, efter at den tidligere direktør blev fyret. Læs mere om sagen her.

En undersøgelse har vist, at der har været misbrug af medlemmernes penge i Akademikernes A-kasse.Derfor blev hændelsesforløbet i februar anmeldt til politiet.A-kassen har været i modvind siden efteråret. Sagen startede med, at Michael Valentin blev fyret. Efterfølgende har hele formandskabet samt flere ledende medarbejdere trukket sig.

Mandag oplyser a-kassen, at den har ansat en ny direktør.Her følger en gennemgang af sagen:* I slutningen af september bliver Michael Valentin fyret som direktør i Akademikernes A-kasse. Nogen egentlig årsag til fyringen bliver ikke lagt frem.

* A-kassens daværende bestyrelsesformand, Allan Luplau, skriver i oktober til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at "der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser".

* Siden bliver forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer genstand for to advokatundersøgelser.

* Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering starter en undersøgelse af fyringen af Michael Valentin. Det sker med bistand fra Kammeradvokaten.Akademikernes A-kasses bestyrelse starter også en advokatundersøgelse.

* Det kommer frem, at en whistleblower har været med til at oplyse bestyrelsen om problemer i den øverste ledelse.* I slutningen af november trækker Michael Valentin sig som formand for Folkemødet på Bornholm.

* Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse anmelder ifølge Ekstra Bladet Michael Valentin til politiet i slutningen af november. Det er for at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.

* Ifølge Michael Valentin selv er rejserne gået til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien. Han erkender "sjusk", men afviser, at der er foregået noget kriminelt.

* 4. december bliver Valentin igen meldt til politiet. Akademikernes A-kasse mener, at a-kassens penge blandt andet er brugt på middage med vinsmagning for den fyrede direktørs netværk.

* Michael Valentin erkender, at a-kassen har betalt for mad og servering ved en række arrangementer med vinsmagning. Men det havde ikke skær af private middage. Det fortæller han til Ekstra Bladet.

* A-kassens bestyrelse skriver 4. december, at der bliver indført en whistleblowerordning og nye regler. Det skal sikre, at "der ikke kan herske nogen tvivl om rammerne for økonomiske dispositioner."

* Der strømmer flere informationer fra sagen til medierne. Blandt andet store sponsorater af Folkemødet, som Michael Valentin var formand for. Derudover indkøb af kunst fra nærtstående til Michael Valentin.* 17. december meddeler a-kassen, at formanden, Allan Luplau, og to næstformænd trækker sig ved et repræsentantskabsmøde den 4. januar.

Desuden trækker den konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel sig.Vicedirektør Mette Gregersen konstitueres som administrerende direktør.

* 28. december fyrer Akademikernes A-kasse vicedirektør Lars Kreutzmann. Han er den whistleblower, hvis oplysninger har startet sagen.

* Radio24Syv skriver i januar, at a-kassen har anmeldt Lars Kreutzmann til Datatilsynet for at have fået oplysningerne frem i lyset. Han anmeldes for brud på datasikkerheden” for at have skaffet sig ”utilsigtet adgang” til mails på en personlig computer eller server.

* 4. januar 2019: Akademikernes A-kasses repræsentantskab, der tæller 57 medlemmer fra a-kassens medlemsorganisationer, mødes for at udpege et nyt formandskab.

* 17. januar: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) udtaler ifølge Ekstra Bladet skarp kritik af bestyrelsen.

* 7. februar: En undersøgelse foretaget af STAR med bistand fra Kammeradvokaten viser, at der har været misbrug af medlemmernes penge i Akademikernes A-kasse.Derfor bliver hændelsesforløbet anmeldt til politiet. Samme dag oplyses det, at a-kassen har rejst krav om tilbagebetaling fra Michael Valentin.

* 18. marts oplyser a-kassen, at den har ansat Villy Dyhr som ny direktør. Han kommer fra en stilling som forbundssekretær i fagforbundet HK og tiltræder jobbet 1. maj.Kilder: Ekstra Bladet, Beskæftigelsesministeriet, Ritzau og Akademikernes A-kasse./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

22. JUL 2019 • 11:42 FOR ABONNENTER

Mandagens leder: Ja tak til en ny tradition

22. JUL 2019 • 11:01 FOR ABONNENTER

Han havde et brændende ønske om at hjælpe

Mest læste