11. OKT 2018 • 11:36ERHVERV/POLITIK

Jyske Bank afskaffer 1000-kroneseddel i kamp mod hvidvask

I september tegnede der sig et politisk flertal for at fjerne den store pengeseddel. Nu gør Jyske Bank det.

Om et par måneder er det slut med at hæve 1000-kronesedler i Jyske Banks automater. Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Teknikere er således i gang med at omkode bankens pengeautomater, så de ikke kan udbetale den store seddel længere.

Det sker som et led i kampen mod hvidvask, fortæller forretningsdirektør Hanne Møller fra Jyske Bank Privat.

- Vi ser i sammenhæng med hvidvask og anden kriminalitet, at det er de store sedler, som er efterspurgt, forklarer Hanne Møller.

- I den forbindelse har vi besluttet at stoppe udbetalingen i vores kasser og løbende i vores automater.- Sedlen er den største på det danske marked, så når kriminelle ønsker at gå i kontanter, er det 1000-kronesedlen, de benytter, og det ønsker vi simpelthen ikke at medvirke til.

Samtidig har bankens kunder også i højere grad vendt sig mod digitale løsninger, fortæller hun.

- I den udstrækning danskerne vender sig til et mere kontantløst samfund, vil man nok starte fra toppen med at udfase sedler, men lige nu er det 1000-kronesedlen, vi kigger på, siger Hanne Møller.

Kasserne i bankens afdelinger er allerede stoppet med at udlevere de store sedler. Pengesedlen kan dog stadig indbetales ved kasserne og i automaterne.

Ifølge chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark fra Dansk Erhverv foretrækker kriminelle kontanter, fordi det er nemmere at holde uden for myndighedernes søgelys.

- Det kan være ret svært at forklare, hvordan det kan være, at der står store beløb på ens konto, når man ikke har et arbejde, skriver han i en kommentar.

I september foreslog bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, at fjerne sedlen.

Både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten var positivt stemt over forslaget.Det kom i forbindelse med, at et politisk flertal foreslog at fjerne 500-eurosedlen i Danmark efter en advokatundersøgelse af en omfattende sag om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet