11. AUG 2017 • 20:44ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Hestekød, tarmbakterier og giftæg på menuen

Europæisk æggeskandale ruller. Se nogle af de senere års fødevareskandaler, der har ramt danske forbrugere.

En skandale om forurenede æg ruller i øjeblikket i Europa, og har blandt andet fået EU til at indkalde til krisemøde. Forurenede æg er også solgt i Danmark.Danskerne har lagt tallerkner til en række fødevareskandaler - mere eller mindre alvorlige - i de senere år. Her er nogle af dem:

* Polske hindbær skyllet i kloakvand

I maj 2005 er et parti forurenede polske hindbær skyld i mindst fem dødsfald, og at mere end 1000 mennesker bliver syge. Hindbærrene er sandsynligvis blevet vandet med kloakvand i Polen. De bliver brugt rå i en dessert, som blandt andet serveres på Aalborg Sygehus.

* Grossist solgte råddent kød

I marts 2006 afslører DRs forbrugermagasin, Kontant, omfattende salg af fordærvet kød fra firmaet Thulin Kød Engros i Roskilde. Firmaet har solgt tonsvis af råddent kød til spisesteder og fusket med datomærkningen. Ejeren lukker firmaet og melder sig selv til myndighederne efter afsløringen.* Gammelt hakkekød i Superbest og gris i lammekødet

I september 2009 afslørede DRs Kontant omfattende snyd med datomærkningen i en række supermarkeder. Ved en stikprøvekontrol i 20 supermarkeder med eget slagteri var der fusket med halvdelen af datomærkningerne - blandt andet i Kvickly og Superbest.

Måneden efter følger historien om, at slagtere i Superbest og Magasin har solgt hakket lammekød med svinekød i.* Tarmbakterie fører til grøntsagsfrygt

I foråret og sommeren 2011 bliver en række mennesker syge af den farlige tarmbakterie VTEC efter at have spist på restaurant i Nordtyskland. I første omgang falder mistanken på spanske agurker. Senere viser det sig, at bakterien nok stammer fra egyptiske frø brugt i spireblanding. I alt koster tarmbakterien omkring 50 mennesker livet i Tyskland og Sverige. 25 danskere bliver alvorligt syge. I alt smittes flere end 3800 mennesker i 16 lande.

* Hestekød i okselasagne

I 2013 ramte en omfattende skandale om svindel med mærkning af kød de europæiske frysediske. Der blev fundet hestekød i oksekødsprodukter i Storbritannien, Irland, Frankrig og Sverige. Der er også solgt frossen lasagne med hestekød i danske butikker. Kødet stammer angiveligt fra Rumænien.* Juleænder lugtede fæltI julen 2015 måtte Dansk And i Struer tilbagekalde omkring 1400 ænder, der var solgt til supermarkeder over hele Danmark. Ænderne var fordærvede og lugtede frygteligt. Tilbagekaldelsen kom lillejuleaften.

* Æg forurenet med giftigt insektmiddel

Juli og august 2017: Millioner af æg trækkes tilbage fra butikshylder i mindst 11 europæiske lande. Æggene er forurenet med insektmidlet fipronil, som er skadeligt for mennesker. Tilsyneladende er der på ulovlig vis solgt sprøjtemiddel med fipronil, som er brugt af ægproducenter i Holland og Belgien. Indtil videre er i alt 22 ton forurenede æg sporet til Danmark./ritzau/

Mest læste