Kræmmere: Ærgerligt med søndagslukket i møllen
Foto: Allan Rieck

16. JUL 2019 • 05:55 • AF ELISABETH KROGH

Kræmmere: Ærgerligt med søndagslukket i møllen

Kræmmermarkedet ved foden af Gudhjem Mølle er ren hygge, og det mener også kræmmerne, der holdes deres marked åben hver søndag hele sommeren.

Men en ting er ærgerlig.

– Her er afsindigt hyggeligt. Men det er bare ærgerligt, at dem, der er inde i møllen, så ikke vil have åbent om søndagen. Det er virkelig, virkelig ærgerligt. Kunderne bliver skuffede over, at der lukket i møllen, siger Inge Lundberg, der står med sin stand på kræmmermarkedet.

Jane Egelund er enig:

– Som Gudhjembo synes jeg, det er for dårligt, at møllen ikke er åben om søndagen. Tidligere har man også kunnet få en kop kaffe, øl og vand og en kage, og folk kunne komme op og kigge i møllen. Det var rigtig godt. Det tiltrak rigtig mange turister. De vil godt ind at se møllen, og det har de blokeret for, de nye her. Rigtig mange spørger, om man ikke kan komme ind i møllen, forklarer Jane Egelund.

Men ellers er hun glad for at stå på kræmmermarkedet.

– Jeg er her stort set hver søndag. Jeg sælger strømper og dækkeservietter. Alt er hjemmelavet. Jeg står også med en stand i Svaneke om onsdagen. Der er flere mennesker i Svaneke, men det er hyggeligt at stå her ved møllen. Vi har det hyggeligt sammen. Jeg bor lige oppe bagved. Jeg startede her og så fik jeg en plads i Svaneke også. Men jeg skal ikke være flere steder end de to.

Hvordan har sæsonen været indtil nu?

– Jeg synes godt, man kan mærke, at der er kommet flere turister.

Inge Lundberg synes også, kræmmermarkedet er hyggeligt.

– Jeg står her hele sommeren, hvis vejret er til det, så synes jeg, det er hyggeligt.

Hun syer børnetøj – bukser og kjoler – og hækler.

– Jeg sælger kun ting, som jeg selv laver, fortæller Inger Lundberg, som både står i Gudhjem om søndagen, samt tirsdag og torsdag i Aakirkeby, onsdag i Allinge og lørdag på Rønne torv.

– Og så måske på nogle indendørs markeder om vinteren, man kan tage til, hvis man nu keder sig. Men jeg holder fri fredag og mandag.

– Det bliver en livsstil. Du kan nærmest ikke lade være. Når du er førtidspensionist, så finder du de ting, du kan, og så ligesom glemmer de ting, man ikke kan. Jeg har haft brækket nakken. Jeg kan for eksempel ikke støvsuge, men jeg kan lave det her, siger Inge Lundberg om sin kræmmerbod.

Udover af være på de mange markeder syer og hækler hun også løbende nye ting.

– Jeg laver hele tiden ting, for sommetider går det jo rigtig hurtigt.


SENESTE NYHEDER

23. AUG 2019 • 17:51
Klemensker får et madpakkehus
23. AUG 2019 • 15:54 FOR ABONNENTER
Dramatikeren bag Besat: Teater er en holdsport

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste