Lær Afrikas The Big Five at kende

SPONSERET AF NYATI-SAFARI

Lær Afrikas The Big Five at kende

Afrika er fuld af vilde dyr. Faktisk har kontinentet verdens største og mest varierede bestand, så du kan hurtigt opleve mange forskellige dyr, imens du opholder dig i Afrika. For mange år siden fandt man på betegnelsen “The Big Five”, som dækker over de fem sværeste og farligste dyr at fange til fods i Afrika. Med Big 5 er der altså ikke tale, om de fem største afrikanske dyr, hvilket er årsagen til, at dyr som giraf og flodhest ikke er at finde på listen.

Dyrenes konge - Løven
Det store prægtige dyr, løven, er ofte synonymt med Afrika. Desværre findes der kun omkring 20.000 af disse store kattedyr tilbage i naturen som følge af krybskytteri. Løverne lever i flok ført an af en hanløve, og består af en gruppe af hunløver og deres unger. Forskellen mellem han og hun ses tydeligt med hannens imponerende manke, som sættes når han nærmer sig de tre år.

Den plettede jæger - Leoparden
Den flotte leopard er den mest almindelige af de store kattedyr, og et af de mest udbredte større dyr i Afrika. De er dog også sky og gode til at camouflere sig, så hvis du vil se en leopard i den fri natur, skal du kigge godt efter. Leoparden er meget tilpasningsdygtig og trives i stort set alle landskaber, selv i udkanten af byområder, og den kan derfor også findes uden for det afrikanske kontinent. Jagten efter føde foregår ofte fra toppen af en klippe eller et træ, hvor leoparden ligger på lur. Når byttet går under skjulestedet, springer leoparden ned og dræber det. Leoparden kan ofte forveksles med jaguaren, men en leopards pletter er placeret tættere sammen, er mindre og uden sorte prikker i midten.

Det store snabeldyr - Elefanten
Det tonstunge dyr, elefanten, spiser alt fra træer og buske til græs og rødder, og du kan derfor spotte den i næsten alle slags terræn. Med sin store vægt er elefanten landjordens største dyr, som kan veje helt op til 6,5 tons. Elefanter lever i flok ledet af den ældste hun, kaldet matriarken. Flokken består derudover af beslægtede hunner og deres unger, indtil de unge hanelefanter bliver for store og forlader flokken for at leve solitært eller i ungkarleflokke. De ældste hanelefanter opsøger kun hunelefanterne, når de er i brunst og lever ellers alene.

Det sjældne dyr - Næsehornet
Da The Big Five ikke omhandler dyrenes størrelse, men hvor svære de er at fange, er det kun det sorte næsehorn, som er en del af Big Five. Som følge af krybskyttere, der er på jagt efter næsehornets dyrebare horn, er det sorte næsehorn i dag et meget sjældent syn i den afrikanske natur. Næsehornet kan dog stadig spottes i Kenya og Tanzania, samt i en del private afrikanske reservater. På trods af navnet er det sorte næsehorn gråt ligesom sin hvide slægtning, men navnet skyldes en fejloversættelse.

Dyret med de store horn - Bøflen
Bøflen er det femte og sidste dyr i Big Five. Med en bestand på ca. En million er bøflen det mest udprægede dyr af The Big Five, men da de helst skal drikke vand hver dag, finder man dem sjældent i områder med tørke. Bøflen er et flokdyr, som under vandring nemt kan samle sig i flokke på flere tusinde bøfler af forskellig køn og aldre. Bøflen er et perfekt bytte for løverne, men på grund af dens store spidse horn kan en konfrontation med en bøffel være livsfarligt for løven.


Mest læste