Med næse for teater
Bodil Jørgensen. Pressefoto

9. JUN 2019 • 05:54 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Med næse for teater

Teaterforeningen Bornholm på Rønne Theater er ude med sit program for den kommende sæson.

Den nye sæsonbrochure udkom i denne uge, og den fremviser i alt 22 forskellige teaterforestillinger inden for alle genrer at vælge imellem. Klassikere, nyskrevet dramatik, dans, musikforestillinger, det smalle og anderledes repertoire, familieforestillinger og opera ...

Café Liva kommer med forestillingen ”RYG – en sørgmunter cabaret”. Den handler om den store revykunstner, musiker og skuespiller Jørgen Ryg som menneske og hans repertoire. Monologer fra ”Enlig far” over ”Pyt” og til ”Hvad skal vi med kvinder” er med i forestillingen.

Det er Bodil Jørgensen, der har kastet sig over den rolle, og mon ikke hun nok skal være kvinde for at forløse Jørgen Rygs særegne, men dybt komiske facon.

Det Kgl. Teater kommer med hele to forestillinger, blandt andet kan man opleve Søren Sætter-Lassen og Lars Mikkelsen i en danmarkspremiere på forestillingen ”Adressaten ubekendt”, en brevroman fra 1938 af Kathrine Kressmann Taylor. Det er en brevveksling mellem to tyske venner Max og Martin. De må skilles. Martin bor i Tyskland og melder sig under Hitlers faner. Max bliver i USA, han er jøde. Det er en smuk og tragisk fortælling.

Den anden forestilling fra Det Kgl. Teater er ”Stå fast” af Kamilla Wargo Brekling frit efter Svend Brinkmann. Det er en forestilling om at tage nej-hatten på, fyre sin coach og gå en tur i skoven eller i teatret. Skuespillerne er Karen-Lise Mynster, Mads Rømer Brolin-Tani og Stine Schrøder Jensen.

Folketeatret kommer ligeledes med to forestillinger. I forestillingen ”Jordens Indre” kan man opleve Iben Hjejle i rollen som den kvindelige forsker i et tilbageblik på sit liv. Det er, fortæller Jette Glavind Pedersen, en helt usædvanlig kvinden, Iben Hjejle spiller. Der er tale om en jordskælvsforsker, som kæmper sig frem i et dansk forskermiljø, som ikke vil anerkende hende. Men i USA fik hun derimod anerkendelse.

Iben Hjejle og Jesper Lohman spiller de to store roller som Inge Lehman og Niels Bohr. Inge Lehman døde i 1993 som 104-årig.

Den anden forestilling fra Folketeatret er ”2 på tur” med Kurt Ravn og Peter Schrøder. En morsom og rørende komedie.

Den Fynske Opera kommer til Bornholm for første gang, og publikum får lejlighed til at opleve opleve Mozarts opera ”Don Juan”. Det bliver selvfølgelig i en turnévenlig udgave, men med de allerbedste operasangere fra Den Fynske Opera, noterer teaterforeningsformanden. I alt er der syv medvirkende.

Forveksling

”Don Juan” er en morsom forvekslingsopera, som Mozart selv betegnede som en komedie. Dialogen er på dansk, men der synges på italiensk.

Som vanligt er teaterforeningen opmærksom på også at tilbyde forestillinger for børn og familier og har to forskellige forestillinger på programmet:

”Villads fra Valby sikker i trafikken” fra fire år og opefter. Villads-figuren er kendt af alle børn, og bøgerne om ”Villads fra Valby” er populær læsning i børnehaver og i skoler.

Den anden familieforestilling er ”Abehånden”, en lidt uhyggelig fortælling for de større børn fra 10 år og deres familier af skuespilleren André Andersen.

Strindberg-klassikeren ”Dødsdansen” med Waage Sandø, Pia Jondal og Ole Lemmeke i Teater 2’s opsætning er også på årets program. Det er en forestilling om et stormombrust ægteskab, som udvikler sig til et trekantsdrama. Sidste sæson fik Teater 2 stor ros og priser for deres opsætning af en anden klassiker ”Indenfor murene”.

Ud over disse forestillinger byder teaterforeningen også på ”Jorden rundt på 80 dage” – en musikalsk, operetteagtig komedie med Jacob Morild og Thomas Mørk med flere i Flemming Jensens iscenesættelse – en boybandgyser, som hedder ”Den sidste Gud” med syv kvinder, og Paolo Nani og Kristjan Ingimarsson med ”Kunsten at dø”.

– Så fantastisk en forestilling, at vi simpelthen måtte have den igen, selv om det nok kun er fem år siden, vi har set den sidst, noterer Jette Glavind Pedersen og oplyser, at bestiller man minimum tre forestillinger, bliver man abonnent og får rabat på forestillingerne. Bestiller man forestilling nummer fire får man en bonus

20. JUN 2019 • 09:24

Syngende mand var til gene

Mest læste