Så er det sikkert: Skovhjælperne kan fortsætte
Arkivfoto: Allan Rieck

23. MAJ 2019 • 18:35 • AF JAKOB MARSCHNER

Så er det sikkert: Skovhjælperne kan fortsætte

Skovhjælperne fortsætter, nu blot organiseret af kommunen og ikke længere af Naturstyrelsen. Det ligger fast i torsdag aftens møde i kommunalbestyrelsen.

Projektet for udviklingshæmmede vil også fortsat have Klippely i Almindingen som sit primære arbejdssted, og gruppen vil blive ved at være et selvstændigt team med sin egen vejleder.

– Jeg synes, at vi har fået landet sagen på en god måde, sagde socialudvalgets formand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

– Jeg er rigtig glad for, at vi har haft så lang en samtale om det her. Vi har lyttet til skovhjælperne, til deres pårørende og hørt, at det at få lov at være i skoven og være sammen med deres kammerater var utrolig vigtigt for dem, sagde Kirsten Wendell (S).

– Jeg tror, at det ender med at være et rigtig godt projekt. Jeg tror på, at alle har ret til at blive udfordret lidt, og jeg er helt sikker på, at de her unge mennesker vil udvikle sig med dette projekt, sagde hun.

Flere ønskede høring hos skovhjælperne

Helt anderledes kritisk var Dansk Folkeparti, Venstre og Bornholmerlisten.

– Jeg er ærgerlig over den her lange proces. Jeg forstår simpelthen ikke, at man ikke kan afslutte så lang en proces med en høringsrunde på 14 dage. Vi snakker så meget om, at vi gerne vil høre på vores borgere, sagde Sabine Lyngberg (DF), der ikke følte sig sikker på, at projektet i praksis kommer til at køre som beskrevet.

– Der er rigtig meget i den her sagsfremstilling, der gør mig utryg: Den "primære" arbejdsplads, "som hovedregel" og den slags, sagde hun.

Også Venstre var imod løsningen for skovhjælperne.

– Venstre har de samme grunde til ikke at kunne medvirke. Når man lader en proces køre i så lang tid, er det ærgerligt, at man ikke binder den sidste røde sløjfe på til sidst ved at bære den her løsning ud til skovhjælperne og deres pårørende for at høre dem, sagde Carsten Scheibye (V).

– Det er jo egentlig et helt nyt forslag, der ligger. Så synes jeg, at man skal høre de implicerede parter, sagde Kirstine van Sabben (BL).

Skovhjælperne har været hørt, forsikrede Kirsten Wendell.

– Vi har lyttet, snakket og holdt møder med skovhjælperne og deres pårørende. Vi har hørt, at det allervigtigste for dem var at få lov til at beholde deres arbejde i skoven. Jeg tror ikke, at vi gør de her mennesker en tjeneste ved at tage en lang debat mere, sagde hun.

– jeg har også mødtes med skovhjælperne. De ønsker, som jeg hørte, er præcist afspejlet i det, der ligger her: Genkendelighed, den samme ledelse, at arbejde i skoven, sagde til sidst borgmester Winni Grosbøll (S).

En lille sag blev kæmpestor

Sagen om skovhjælperne blev den store enkeltsag, da dette års kommunale budget faldt på plads i september sidste år. Udsigten til at spare 600.000 kroner ved at lægge skovhjælperne ind under Team Østergade i Rønne rejste en folkestorm, hvor der blev samlet underskrifter ind for at bevare projektet. Socialudvalget har siden arbejdet på at finde en løsning.

For skovhjælperne vil den nye ordning betyde, at deres mødested bliver ændret til Sandemandsgården i Rønne, hvorfra de som udgangspunkt vil blive kørt ud til Klippely. I lange perioder med dårligt vejr vil de kunne arbejde på Sandemandsgårdens værksteder.

I den nye konstruktion vil skovhjælperne også kunne arbejde sammen med Jobcentrets miljøpedeller og fortsætte samarbejdet med miljøpedellerne i Team Østergade i Rønne. Miljøpedellerne arbejder i skovene og på havnene og strandene, hvor de samler affald.

Det ligger endnu ikke fast, hvornår skovhjælperne kan rykke ud i den nye konstruktion.

Der er tre måneders varsel på at opsige den nuværende aftale med Naturstyrelsen, og socialudvalget lagde mandag op til, at den nye organisation bag skovhjælperne senest skal træde i kraft ved nytår.

I stedet for at spare 600.000 kroner på skovhjælperne vil regionskommunen nu kun spare 200.000 kroner. De bliver fundet ved, at kommunen nu selv kommer til at ansætte skovhjælpernes daglige leder.

Socialudvalget skulle dog samtidig finde alle de 600.000 kroner, som årets budget lagde op til at spare på skovhjælperne, men de resterende 400.000 kroner får nu ikke noget med de udviklingshæmmede at gøre.

De bliver i stedet taget fra provenuet ved at lukke to midlertidige boliger på Botilbuddet Stenbanen.

SENESTE NYHEDER

15. SEP 2019 • 08:35 FOR ABONNENTER
Kan man bevare Sorte Muld som seværdighed?
15. SEP 2019 • 06:37
Skiltet savnes stadig
15. SEP 2019 • 05:52HASLE
De gør byen lidt grønnere
14. SEP 2019 • 18:19
Samlere samler sig til udstilling
14. SEP 2019 • 18:02
Anna Holm tester formen
14. SEP 2019 • 17:56SPORT
Dårlig RIK-dag på Amager

MEST LÆSTE BORNHOLM

13. SEP 2019 • 16:37
Broen i Arnager er åben
14. SEP 2019 • 12:53
Vrooouuummm!
15. SEP 2019 • 06:37
Skiltet savnes stadig
14. SEP 2019 • 09:02 FOR ABONNENTER

Kommunens spareøvelse kan koste 10 lærere jobbet

Mest læste

12. SEP 2019 • 20:15 FOR ABONNENTER

Et nyt spil er kommet til Bornholm

11. SEP 2019 • 11:21 FOR ABONNENTER

Lasse Holmgaard tilknyttes Elite Bornholm

11. SEP 2019 • 07:14SPORT

Fine løb på våd travaften