Leder: Venstre og Socialdemokraterne har allerede fundet hinanden
Illustration: Villumsen

10. MAJ 2019 • 15:54FOLKETINGSVALG 2019 • AF CHEFREDAKTØR SØREN CHRISTENSEN

Leder: Venstre og Socialdemokraterne har allerede fundet hinanden

Venstre og Socialdemokraterne bør finde hinanden, skrev tidligere minister fra Østermarie og skribent her i Bornholms Tidende, Søren Pind, forleden i Berlingske Tidende:

”Tænk, om man kunne få en regering, der hviskede. Og reformerede forankret. Som stod på et solidt folkeligt mandat. Uden ekstremer. Tiden er kommet til, i et forsvar for det grundlæggende i det danske folkestyre og den danske folkesjæl, at arbejde sammen konstruktivt i stedet for dødedansen: En politik, der baserer sig på håb, ikke på frygt”, skrev Pind og stillede sig dermed op i rækken af borgerlige stemmer, der taler for at gøre, hvad Anker Jørgensen gjorde i slutningen af 70’erne: Dannede en regering bestående af Venstre og Socialdemokraterne.

Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, har også været fortaler for eksperimentet, og her på lederpladsen var min pointe forleden stort set den samme, nemlig at et samarbejde mellem Socialdemokraterne og Venstre ville være vejen ud af kløerne på de ekstreme partier på yderfløjene.

Måske kæmper Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen om den samme post. Måske har de i disse valgkampsdage travlt med at udpensle, hvad der skiller dem, men reelt, i et realpolitisk lys, er der stort set ingen forskel.

En række økonomer vurderer i dagens Berlingske, at ”der ingen væsentlig forskel er på økonomiske politik hos Socialdemokratiet og Venstre”.

Anledningen er naturligvis Løkkes seneste løfte om at tilføre 69 milliarder ekstra til velfærd frem mod 2025.

Der tales om at Løkke i realiteten kopierer Mette Frederiksens udgiftspolitik.

Det er naturligvis problematisk, at Socialdemokraterne og Venstre er i gang med at overbyde hinanden. Når Mette Frederiksen vil have 1000 nye sygeplejersker vil Løkke have 2000.

Når den ene vil have 100.000 elbiler på gaden, vil den anden have 200.000.

Sådan er valgkampens mekanismer skruet sammen, men når støvet har lagt sig.

Når stemmerne er talt op, og det viser sig at Socialdemokraterne løber på ultimative krav hos SF og De Radikale, som de ikke kan opfylde, og når det borgerlige flertal ikke er længere, så kunne det være interessant at se, hvad der skete, hvis Løkke og Frederiksen satte sig ned og så hinanden dybt i øjnene.

Set fra Løkkes stol må det være et scenarie, han har tænkt.

Den blå bloks nedsmeltning fortsætter i målingerne.

Hvis valget var i dag ville blot 37,9 procent af danskerne sætte kryds hos et af regeringspartierne, viser en måling i Altinget og Jyllands-Posten.

En SV-regering kan være Løkkes eneste livline.


SENESTE NYHEDER

20. JUL 2019 • 13:15
16-årig anholdt for knivstik
20. JUL 2019 • 10:17
Deltagerrekord i Snogebækløbet
20. JUL 2019 • 10:00NAVNE
Dødsfald
20. JUL 2019 • 09:15 FOR ABONNENTER
Ole åbner et traktormuseum
20. JUL 2019 • 07:40 FOR ABONNENTER
Bornholm har fået sin første quizlabyrint
20. JUL 2019 • 06:39
Lejr sikrer sig mod terror

Mest læste