Stop for torskefiskeri sker på fiskernes egen anbefaling
Der er blevet meget længere imellem de store torsk i den østlige Østersø. Arkivfoto

25. APR 2019 • 10:16 • AF MIE MØLBAK

Stop for torskefiskeri sker på fiskernes egen anbefaling

Østersøtorsken er efterhånden så presset, at fiskerne selv har anbefalet at give bestanden i den østlige del af Østersøen ro og stoppe for det direkte fiskeri af den resten af året.

– Vi har sagt i mange år, at det her vil gå galt. Nu er det gået galt, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen foreslår, at den samlede torskekvote i den østlige del af Østersøen bliver reduceret med 70 procent i år. Det vil sætte en stopper for målrettet torskefiskeri, men stadig give mulighed for bifangst af torsk i andre fiskerier. Hun vil tage forslaget med til sine kolleger fra de øvrige lande omkring Østersøen og forventer opbakning.

– Det svarer meget godt til det, vi har anbefalet. Men vi forlanger, at der i den sammenhæng også bliver gjort noget ved sælbestanden. Man kan ikke have den store sælbestand samtidig med, at man har en levedygtig torskebestand, siger siger fiskernes formand.

Det er nemlig ikke kun fiskeriet der presser torsken. Det er det generelle havmiljø og den voksende sælbestand, der æder torsken og smitter den med orm. Begge dele betyder, at fisken ikke vokser, som den skal.

– Selvom man stopper fiskeriet, så vil bestanden stadig gå nedad. Så træls ser situationen ud for torsken. Så vi forventer, at det her betyder, at der for alvor bliver grebet ind på de to områder – miljøet og sælerne, mener Svend-Erik Andersen.

Han fortæller, at fiskerne de senere år end ikke har fisket op til deres kvote på grund af torskens tilstand. De fleste torsk, fiskerne lander, er nu så små og magre at fiskernes fortjeneste er meget lille.

Mest læste

20. SEP 2019 • 18:40SPORT

Claus Steinlein forlader bestyrelse

20. SEP 2019 • 17:05 FOR ABONNENTER

Viking Rønne debuterer lørdag i kval-rækken

20. SEP 2019 • 15:03SPORT

RIK skal tilbage på sporet mod KB

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog

16. SEP 2019 • 15:23 FOR ABONNENTER

Fodbolddommer efter 'ensidig' kritik: Hvad vil TV2 opnå?