Sidste skoledag med alle dens traditioner nærmer sig

SPONSERET AF BILLIG-BILLY.DK

Sidste skoledag med alle dens traditioner nærmer sig

Sidste skoledag kan referere til mange ting, da der altid vil være en sidste skoledag, ligemeget om man har færdiggjort folkeskolen, gymnasiet, aftenskole eller en helt fjerde skole. Den første sidste skoledag man oplever, er dog den sidste dag i niende klasse i folkeskolen.

Der er noget magisk og samtidig melankolsk over den dag, måske fordi det er afslutningen på et meget langt skoleforløb, som startede, da man var et lille barn og sluttede, da man følte sig nærmest voksen. Det er for alvor afslutningen på et livskapitel og dermed også starten på et nyt, hvilket kan få sidste skoledag til at føles som noget meget særligt og mindeværdigt.

En fejringens dag
Der er forskellige traditioner forbundet med sidste skoledag i Danmark. En af dem er, at afgangsklasserne klæder sig ud i flotte kostumer og kaster karameller ud til de yngre elever. Hvor traditionen stammer fra, er meget uvis, men det kan betragtes som et overgangsritual, fordi niende-klasserne efter deres afsluttende eksamen træder ind i de voksnes rækker.

Ofte er der også et underholdningsshow fra afgangsklasserne, hvor de underholder resten af skolen elever samt lærere. Det ses ofte, at showet indeholder nomineringer af lærerne, som får forskellige prædikater som for eksempel sjoveste lærer, sødeste lærer, mest forvirrede lærer og lignende.
På nogle skoler fejrer man den sidste skoledag med en fodboldkamp mellem afgangsklasserne og deres lærere.

Ofte er lærerne også klædt ud og nogle steder ser man, at kampen bliver spillet med en kæmpe yogabold for at understrege den festlige og uhøjtidelige stemning på dagen. Det er en dag, hvor mange lærerer ser igennem fingre med små unoder, da det er en fejrings dag, hvor det er okay, at eleverne skejer lidt ud.

Mange steder er der tradition for, at afgangsklasserne har vandpistoler og vandballoner med, så de kan give de yngre elever lidt vand sammen med karamellerne. Dog er det også en dag, som hurtigt kan tage overhånd i et overgearet øjeblik. Der høres hvert år historier om yngre elever, som er blevet kede af at blive gennemblødte af vand, har fået karameller smidt i hovedet eller sågar er blevet sprøjtet med en vandpistol fyldt med sildelage.

Med fokus på positiv fejring plejer det dog at være en sjov, festlig og rørende dag for både afgangselever og lærere.


Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet