Grønne alternativer til at sikre et godt indeklima

SPONSERET AF TJENESTETORVET.DK

Grønne alternativer til at sikre et godt indeklima

Bornholm er for mange danskere en attraktiv destination. “Solskinsøen” bliver den kaldt, og selvom der i sommerhalvåret ofte er lune aftener, så er temperaturen ikke som et sted i Sydspanien. Hvis du har sommerhus eller helårsbolig på Bornholm, er det derfor værd at overveje, hvordan du kan skabe et varmt indeklima i dit hus. Her er der forskellige nye energikilder, som vinder frem. For eksempel er der mange, som er begyndt at investere i varmepumper. Disse kan nemt hjælpe dig med at lave et varmt indeklima, og de kan også nedsætte dit energiforbrug, og du kan derved spare penge.

Hvad er en varmepumpe?
Der findes forskellige former for varmepumper. Luft-til-vand varmepumpen er i særdeleshed god til at varme rum op, og den kan også bruges til at varme dit brugsvand op. Denne type pumpe er en populær energikilde både for sommerhuse og helårsboliger. Luft-til-vand varmepumpen skal være koblet til dine vandbårne varmesystemer, som for eksempel radiator eller gulvvarme.
Der er en stigende tendens til, at varmepumpen bliver brugt i sommerhuse. Varmepumper kan i vinterhalvåret hjælpe med at holde sommerhuset opvarmet, og i sommerhalvåret vil deres primære funktion være at ventilere.

Andre grønne alternativer
Der er også andre grønne alternativer til den traditionelle energiforsyning. Her er jordvarme og vindmøller til husstande særligt populære. Flere alternativer er for eksempel pillefyr, solcelleanlæg, solfangeranlæg og naturgasfyr.

Anskaffelsesprisen er høj både for varmepumpen og jordvarmen, men over længere tid er der til gengæld mange penge at spare ved at nedsætte energiforbruget. Her er driftsomkostninger og energiudbytte væsentlige faktorer i besparelsen. Ligesom jordvarme er vindmøllen til husstande også en dyr investering, men den giver igen en lavere elregning og lavere udledning af CO2 end for eksempel et solcelleanlæg.

Hvad skal man være opmærksom på ved køb af varmepumpe?
Hvis du overvejer at købe en varmepumpe, er der forskellige faktorer du skal have for øje. Pumpens størrelse, dens støjniveau, vandforbrug og kapacitet bør alle have en rolle i din beslutning om at investere. Pumperne varierer desuden også i kvalitet. Du bør derfor være opmærksom på mærket SCOP, som er pumpernes svar til A-mærkningen ved hårde hvidevarer. Hvis du vil have en højkvalitets varmepumpe, skal den altså have et SCOP-mærke.

SCOP-mærkningen indikerer varmepumpens normeffekt. Her bliver det lidt teknisk, men normeffekt fortæller noget om forholdet mellem energiproduktionen samt energiforbruget af apparatet. En varmepumpe med en højere ydeevne kræver altså en SCOP-mærkning med en højere normeffekt. Hvis en varmepumpe har en normeffekt på tre, kan den gennemsnitligt producere tre kWh energi per én kWh energitilførsel. Du kan altså teoretisk set spare 33 % væk af dit elforbrug – slet ikke en dårlig investering!
Hvis du er miljøorienteret og samtidig gerne vil spare på dit månedlige budget, så er varmepumpen generelt en god investering. Helt op mod 50 % af dit elforbrug kan du spare ved at købe en varmepumpe, og desuden vil den sænke din CO2-udledning i en mængde der svarer til 50-75 %. En varmepumpe er altså en investering for den grønne borger, som også holder pungen tæt på sig!


15. OKT 2019 • 13:46

Hammershus lyser op i aften

15. OKT 2019 • 13:43 FOR ABONNENTER

Bryggeri kan være på vej mod ny flot anerkendelse

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet