Flere afgangselever vil på efterskole – 10. klasse er også populær
Arkivfoto: Berit Hvassum

20. MAR 2019 • 14:08 • AF HENRIK NIELSEN

Flere afgangselever vil på efterskole – 10. klasse er også populær

Efterskoler oplever en stigende popularitet blandt bornholmske elever, som er færdige med grundskolen. Det viser tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Bornholm, der kalder det en tendens.

– I 2018 søgte 61 elever fra Bornholm ind på en efterskole. I år er antallet steget til 95 elever, siger Gitte Hagelskjær Svart, leder af Ungeporten og Ungdommens Uddannelsesvejledning Bornholm, i en pressemeddelelse.

Den 1. marts var der ansøgningsfrist for elever i grundskolen til at søge om optagelse på en ungdomsuddannelse eller et 10. klassetilbud. Og netop øens 10. klasser oplever en stigning, der næsten svarer til efterskolernes, fortæller Ungdommens Uddannelsesvejledning Bornholm.

Samtidig oplever ungdomsuddannelserne en tilbagegang i antallet af ansøgere fra de bornholmske grundskoler fra 304 elever i 2018 til 290 elever i 2019. Lokalt er antallet af ansøgere til ungdomsuddannelserne på Campus Bornholm i 2019 dog stort set identisk med antallet af ansøgere i 2018, når samtlige ansøgere medregnes i statistikken.

Tallene skal sammenholdes med, at årgangen af elever, der afslutter 9. klasse eller 10. klasse på Bornholm i 2019, er 60 elever større end den tilsvarende årgang i 2018.

Ikke alle er parate

Ifølge Gitte Hagelskjær Svart skyldes den statistiske ændring i søgetallene flere forskellige forhold:

– Mange elever oplever tiden i et 10. klassetilbud som en mulighed for at udvikle sig henimod at træffe det valg, der for eleverne ikke kun er et valg af ungdomsuddannelse, men også et valg af karrierevej og identitet, siger hun.

Derudover fremhæver hun, at der blandt afgangseleverne er en del elever, som på nuværende tidspunkt ikke er vurderet parate til at påbegynde en ungdomsuddannelse

– De nye adgangskrav til de gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne har gjort det nødvendigt for en del elever at søge mod et 10. klassetilbud, inden de er endeligt klar til at søge om optagelse på en ungdomsuddannelse.

Centrale kompetencer

I den forbindelse skal søgningen mod efterskoler ifølge lederen af Ungeporten og Ungdommens Uddannelsesvejledning Bornholm anerkendes som et reflekteret valg.

– Eleverne ved typisk, at efterskoler har fokus på udvikling af både faglige, personlige og sociale kompetencer. Kompetencer, der alle er centrale, når eleverne skal vælge ungdomsuddannelse, siger Gitte Hagelskjær Svart i pressemeddelelsen.

22. JUL 2019 • 11:42 FOR ABONNENTER

Mandagens leder: Ja tak til en ny tradition

22. JUL 2019 • 11:01 FOR ABONNENTER

Han havde et brændende ønske om at hjælpe

Mest læste