Manglende søvn kan have store konsekvenser

SPONSERET AF HAFARO.DK

Manglende søvn kan have store konsekvenser

Mange kender måske til, at man engang imellem oplever en dårlig nattesøvn. Det er ikke usædvanligt. Det kan være, at der netop lige, inden man skal sove, er nogle ting, man kommer i tanke om, eller det kan bare være, at man slet ikke kan sove den nat. Det er dog et problem, hvis man i en længere periode oplever ikke at kunne sove. Søvn er nemlig utrolig vigtigt, og derfor er det alfa og omega, at man tager det seriøst. Eksperter forklarer ofte, at søvnmangel kan have store problemer både psykisk og fysisk. Det kan blandt andet øge ens risiko for overvægt og for at udvikle forskellige sygdomme. Vi har brug for søvn, for når vi sover, så bliver vores hjernesystemer deaktiveret, hvilket er det, der holder os aktive i løbet af en dag. Kroppen restituerer, og samtidig reduceres kroppens stresshormoner. Derfor er det ikke bare noget, folk siger, men det er bevist, at man skal have sin søvn for at fungere.

Sov godt
Men hvordan sover man godt? Det er meget forskelligt fra person til person. Det gælder om at undersøge, hvad der fungerer bedst for én. Hvis man har ondt i sin ryg eller lænd, eller hvis man i det hele taget bare har brug for hjælp til at finde en god hvileposition, kan en knæpude for eksempel hjælpe. Den kan bruges i mange forskellige sovepositioner, der er med til at sikre, at man ikke har ondt, men samtidig også være med til øge blodcirkulationen. Den er især velegnet til gravide, eller hvis man har været igennem en knæoperation. En anden god måde at sove bedre på er ved at sove det rigtige antal timer.

Den rigtige mængde søvn varer mellem syv og otte timer, og det kan faktisk godt lade sig gøre at sove for lang tid, men også det modsatte – at sove for kort tid. Det er også en god idé at lægge mobilen lidt væk, inden man skal sove. Det fører nemlig til senere og kortere søvn. Udover at lægge mobilen væk kan det også være en god idé lige at holde lidt tilbage i forhold til kaffe- og alkoholindtag inden sengetid.

Søvn gør dig klar til hverdagen
Man skal nå mange ting i løbet af helt almindelig hverdag. Og mange kender nok følelsen af at vågne op om morgenen efter en nat, som ikke har budt på så meget søvn. Det er ikke sjovt, for det bliver svært at holde ud hele dagen igennem. Sådan skal det ikke være hver dag, for så bliver det ikke sjovt i længden at skulle nå alle de ting, man skal i løbet af en dag. Bliv derfor klar til hverdagen ved at finde ud af, hvad det kræver at få en god nattesøvn. Det er vigtigt, hvilket både forskning og eksperter pointerer, så derfor er det også vigtigt, at man tager det seriøst. Hvis man er udhvilet føles dagen som en leg, og det er sådan, det gerne skal føles hver eneste dag.


Mest læste