Den eneste økologiske mælkebedrift er til salg: Der er kun råd til moralsk opbakning
Spørger man mælkeproducenter Martin Sode, er der ikke råd til visioner lige nu. Foto: Allan Rieck

11. FEB 2019 • 21:13 • AF ANETTE VESTERGAARD

Den eneste økologiske mælkebedrift er til salg: Der er kun råd til moralsk opbakning

Sidste års tørre sommer kaster lange skygger ind over bornholmsk landbrug i disse måneder. To mælkeproducenter er gået fallit. Andre klarer skærene, men ømmer sig. Og hvor meget de konventionelle mælkebønder end hepper på økologien, så er realiteten lige nu, at der blandt mælkeproducenterne ikke er overskud til meget andet end moralsk opbakning, siger Martin Sode, mælkeproducent på Smørjeppegård i Knudsker og andelshaver og bestyrelsesmedlem i Bornholms Andelsmejeri.

– Mange af os kommer ud af 2018 med et stort rundt nul, nogle med et lille plus eller et lille minus. Vi har ikke råd til visioner lige nu, fastslår Martin Sode.

Vi blander os ikke leverandørernes strategi

Han følte sig lidt provokeret, da han forleden læste Thor Kures appel til andelsbestyrelsen i Bornholm Tidende.

Bornholms eneste økologiske mælkebedrift – Stålegård ved Aakirkeby – er sat til salg, og det skaber usikkerhed hos de økologiske planteavlere, som indgår i et cirkulært byttesystem med blandt andet Stålegård. Hvis økomælken forsvinder, reduceres planteavlernes afsætningsrum drastisk, og det bekymrer den økologiske planteavler fra Mønstergård. Mens mange landmænd sparker bolden over til bankerne, mener Kure, at der hviler et ansvar på andelsmejeriets skuldre i forhold til at redde den økologiske mælkeproduktion på Bornholm.

Men her melder bestyrelsesmedlemmet fra Bornholms Andelsmejeri altså hus forbi.

– Vi vil meget gerne økologien på Bornholms Andelsmejeri, men vi går ikke ind og blander os i den enkelte landmands strategi. Vi sikrer afsætning og priser, siger Martin Sode og peger på, at en bedrift som Stålegård får 1,7 mio. kr. ekstra om året i mælkepenge, fordi andelsmejeriet sikrer producenter af økomælk en merpris på 70 øre literen.

Rigeligt med økomælk

Martin Sode forsikrer dog om, at andelsmejeriet er opmærksom på den sårbare situation den økologiske mælkeproduktion befinder sig i i disse uger, hvor Stålegårds fremtid er i spil.

– Vi har været i dialog med Stålegårds ejer i et års tid, og vi håber, man finder en løsning, siger Martin Sode.

Samtidig minder han om, at økologien fortsat spiller en forholdsvis begrænset rolle, både i andelsmejeriets og den enkelte bornholmers økonomi.

Stålegård har leveret ca 2,5 mill. kg økomælk til mejeriet – hvilket svarer til ca 3,5 procent af den totale indvejning. Heraf er en tredjedel solgt som drikkemælk, mens resten er gået til fremstilling af økoost.

– Der har altså været rigeligt med økomælk, og derfor har vi i bestyrelsen ikke turdet åbne op for en ny leverandør. Problemet er nu, i Martin Sodes optik, at hvis Stålegård stopper, så går der mindst to år før en ny leverandør kan levere økomælk, på grund af omlægningstiden fra konventionel til økologisk produktion.

Det rykker ikke rigtigt

Med hensyn til efterspørgslen, så har det ikke rigtig rykket sig de seneste 10 år, afslører mælkeproducenten fra Smørjeppegård.

– Det har ikke flyttet sig så meget de seneste 20 år. Nogle vil gerne betale for øko, men ikke nok til, at det rigtig rykker, fastslår Martin Sode.

Der er budfrist på Stålegård tirsdag den 12. februar.

SENESTE NYHEDER

13. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER
'Det bliver Danmarks flotteste motorbane'
13. OKT 2019 • 16:25 FOR ABONNENTER
En dag med saft og kraft
13. OKT 2019 • 13:49
BM i gokart vender tilbage

MEST LÆSTE BORNHOLM

12. OKT 2019 • 19:42
Private sælger loppefund
13. OKT 2019 • 05:50
Revyfolk søger boliger
12. OKT 2019 • 17:49
Ny rådgivning til landbruget
12. OKT 2019 • 09:57 FOR ABONNENTER
Sportsfolk blev forskrækkede på vippetur over Østersøen
12. OKT 2019 • 20:01 FOR ABONNENTER

I kapløb med tiden

12. OKT 2019 • 19:42

Private sælger loppefund

12. OKT 2019 • 18:39 FOR ABONNENTER

Skydesportens Dag: Tidende på pletten

12. OKT 2019 • 18:12 FOR ABONNENTER

Efterår på Grønbechs Gård: Kun røre, ikke se!

Mest læste