SF ønsker også et fælles sundheds it-system
Foto: Jens-Erik Larsen

23. JAN 2019 • 12:35 • AF RITZAU

SF ønsker også et fælles sundheds it-system

Fremover bør regionerne anvende et fælles it-system, når det kommer til borgernes sundhedsdata. Det mener SF, som dermed slutter sig til udmeldingerne fra blå blok.

– Vi bør få et samlet it-system, så alle fem regioner ikke hver især skal opfinde den dybe tallerken. Det giver ingen mening, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

– Det her handler om sund fornuft og ikke ret meget andet, siger hun.

I Region Hovedstaden – herunder Bornholms Hospital – og Region Sjælland anvendes det udskældte system Sundhedsplatformen.

Blandt andet konkluderede Folketingets statsrevisorer i juni i en beretning til Folketinget, at systemet blev taget i brug, selv om det "var ufærdigt og behæftet med fejl og mangler".

Region Midtjylland bruger Systematics EPJ-system, der er blevet taget bedre imod.

Systematics EPJ-system implementeres efter planen i Region Syddanmark i 2020 og i Region Nordjylland i 2021.

Hvorvidt det bliver et af de to nuværende it-systemer, som fremover bør bredes ud og anvendes i alle regioner, ønsker Kirsten Normann Andersen ikke at sige noget om.

– Det kan også blive et helt tredje.

– Der bliver stillet større og større krav til sikkerhed og digitalisering af data. Derfor giver det god mening, at vi én gang for alle bliver enige om, hvilket system man skal have i Danmark, siger hun.

Hvad løsningen skal blive, bør kyndige personer inden for sikkerhed og sundhedsdata give et bud på, mener sundhedsordføreren.

– Sundhedsdata er kritisk infrastruktur, og vi er meget sårbare, hvis vores systemer bliver hacket eller lignende. Vi bør samle kræfterne om at løse problemerne bedst muligt ét sted, siger Kirsten Normann Andersen.

Hun ønsker, at mulighederne med it-systemer på sundhedsområdet debatteres blandt Folketingets partier, regionerne og Sundhedsdatastyrelsen.

SENESTE NYHEDER

19. JUL 2019 • 19:13 FOR ABONNENTER
Cykeludlejere investerer millioner i el-cykler

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. JUL 2019 • 05:47
Bia-Lid bliver privatbolig
18. JUL 2019 • 18:10
Affaldskaos ved strand afværget
19. JUL 2019 • 05:47

Bia-Lid bliver privatbolig

18. JUL 2019 • 19:55 FOR ABONNENTER

Nu kører toget: Kulturhuset vil købe pakhus

18. JUL 2019 • 18:10

Affaldskaos ved strand afværget

Mest læste