Arbejdet i Sorte Muld kan strække sig over årtier
Foto: Berit Hvassum

21. NOV 2018 • 20:31 • AF SOFIE EJDRUP

Arbejdet i Sorte Muld kan strække sig over årtier

Det arkæologiske arbejde på Sorte Muld, et naturområde i Ibsker 2,5 kilometer sydvest for Svaneke, gik så småt i gang i weekenden, da et hold arkæologer gennemførte en forstadieundersøgelse af området.

Til foråret begynder udgravningen på Sorte Muld, og forskerne granskede jorden for at finde ud af, hvor næste års arbejde skal centreres.

Ifølge direktør ved Bornholms Museum, Jacob Bjerring-Hansen, handler udgravningen først og fremmest om at opnå mere viden om stedet, som formentlig har spillet en stor rolle historisk.

– Vi har aldrig været nede i det centrale tempelanlæg. Derfor er der en masse ting, som vi endnu ikke ved noget om i forhold til helligdommen på stedet. Hvad har det været for et sted? Hvor stort har templet præcist været? Vi har nogle indikationer på det ud fra målinger, men nu skal vi have det bekræftet ved egentlige udgravninger, siger direktøren, som mener, at Sorte Muld er noget helt særligt.

– Vi har mange rige pladser på Bornholm, men Sorte Muld overstråler dem alle, fordi fundrigdommen – bare på de mindre udgravninger, der er blevet lavet – var så enorm, siger han.

I alt er knap 3.000 såkaldte guldgubber blevet fundet på Sorte Muld, der menes at have været et af områdets rigeste magtcentre i jernalderen.

– Næste år bliver bare en smagsprøve på, hvad der kommer til at vente. Hvis vi virkelig skal grave Sorte Muld ud, er det formentlig et projekt, der vil strække sig over årtier, og til det skal vi skaffe nogle meget større midler. De kommende års udgravninger skal vise, hvor rigt området er, og hvor mange informationer, der gemmer sig, afslutter han.

SENESTE NYHEDER

12. DEC 2018 • 19:32 FOR ABONNENTER
Landmænd på skolebænken: Der skal styr på sprøjteposen
12. DEC 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Gazelle i Klemensker: Vi er ikke færdige med at vokse
12. DEC 2018 • 17:32 FOR ABONNENTER
Har du kommentarer til Nexøs nye hotel- og kulturområde?
12. DEC 2018 • 16:19
Campus fik sin pris
12. DEC 2018 • 15:22 FOR ABONNENTER
Jagten på Peter Lofts afløser er den mindst mulige

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste