Et barskt opråb fra Europas skraldespand
Pressefoto

20. OKT 2018 • 16:56 • AF MARIE HOFMAN

Et barskt opråb fra Europas skraldespand

Rønne Teater opfører Præsidentinderne, der netop har haft premiere i Skuespilhuset i København.

Stykket har sæsonpræmiere på Rønne Theater den 22. oktober klokken 19.30, så Teaterforeningen Bornholm bliver den første uden for København til at se denne groteske komedie med tre af landets store skuespillerinder, lyder det i en pressemeddelse.

Talenterne er Kirsten Olesen, Karen-Lise Mynster og Stine Schrøder Jensen, der giver den fuld skrue som tre rengøringskoner. De tørner sammen på samfundets skyggeside og punkterer hinandens livsløgne – og det gør de effektivt, ondskabsfuldt og stærkt underholdende.

Præsidentinderne er et barskt råb fra samfundets bund. Europas skraldespand. Det giver på grovkornet og humoristisk vis stemme til dem, der bogstavelig talt tager hånd om lortet. Stilen er brutal i sit udtryk. Alt udpensles – og ALT skal tages helt bogstaveligt.

Stykket er skrevet af den østrigske, kontroversielle dramatiker, Werner Schwab, der i den grad har sat et skelsættende aftryk på den europæiske dramatik. Han var selv søn af en rengøringskone. Han døde af druk i en alder af 35 år, men inden da nåede han at skrive 16 teaterstykker. ”Præsidentinderne” er et af hans tidlige stykker, som hurtigt gjorde ham både berømt og berygtet, og som fik overskriften ”Fækalie-teater”.

De danske anmeldere er da også begejstrede for den danske udgave af Præsidentinderne i Thomas Bendixens iscenesættelse og Jonas Flys scenografi. Forestillingen blev belønnet med 4 og 5 stjerner og et væld af gode anmeldelser i kølvandet på premieren. Poltiken skriver:

– Stykket hedder ikke for ingenting ”Præsidentinderne”, og Europa er da fortsat på spanden, endnu mere end før. Alligevel er det ikke den mørke strøm fra den europæiske kloak, der trænger sig på i denne opførelse som anfægtende samfundskritik. Snarere bliver det – bortset fra den brutalt forløsende slutning – et menneskedrama på det groteske overdrev. Men mest af alt er det en skuespillerfest med tre prægtige indsatser.

Der er stadig billetter at få.

15. SEP 2019 • 18:36

500 kubikmeter sand om året

15. SEP 2019 • 17:41 FOR ABONNENTER

Klemenskersandet er vigtigt for AB Beton

15. SEP 2019 • 17:22

Del af Nexø er uden strøm

Mest læste

14. SEP 2019 • 17:56SPORT

Dårlig RIK-dag på Amager

14. SEP 2019 • 17:29SPORT

Straffespark gav ét point

12. SEP 2019 • 20:15 FOR ABONNENTER

Et nyt spil er kommet til Bornholm