Kunstmuseet har fået kæmpe gave: Arvinger donerer unikke breve
Foto af Bruun Rasmussens katalog, hvor blevsamlingen fyldte halvanden side.

19. OKT 2018 • 09:53 • AF MADS WESTERMANN

Kunstmuseet har fået kæmpe gave: Arvinger donerer unikke breve

Bornholms Kunstmuseum har fået en usædvanligt flot gave i form af 118 håndskrevne og illustrerede breve, som kunstneren Oluf Høst har sendt til forfatteren Henning Ipsen.

Brevene, der er skrevet i perioden fra 1951 til 1962, bærer tydeligt præg af, at Oluf Høst og Henning Ipsen, der som forfatter har skrevet flere bøger om Høst, havde et meget nært og fortroligt venskab.

En lang række af brevene indeholder Høsts karakteristiske korte og rammende sentenser, hvor han både beretter om de kunstoplevelser, han har haft, og hvor han med ironi holder sit eget liv og sig selv ud i strakt arm og skriver: "Tiden løber som et rokkehjul, ingenting rigtigt får man malt, man må forsøge at forny sig og det skal der både ro og tro til. Kjære Ipsen, De har stor tiltro til mig – selv synes jeg jeg er en lort”.

Henning Ipsens to døtre, Malene og Ane Ipsen, som har arvet de mange breve fra deres far, havde i første omgang udbudt brevsamlingen til salg på Bruun Rasmussens Auktioner.

Her blev brevene vurderet til at være 40.000-60.000 kroner værd.

Imidlertid besluttede de i sidste øjeblik at trække dem tilbage fra auktionen. I stedet for at sælge brevene ville de hellere tilbyde dem som gave til Bornholms Kunstmuseum.

Med den nye samling breve har Bornholms Kunstmuseum efterhånden en anseelig samling af Høsts breve, og nu håber museet på at få familiens tilladelse til at lave et digitalt arkiv, hvor brevene kan ses af publikum, således at alle de skrøbelige originaler bevares bedst muligt.

Inden det kan ske, forestår der imidlertid et stort arbejde med at få registreret alle de nytilkomne breve.
For at give publikum mulighed for at se den flotte gave hurtigt, har Bornholms Kunstmuseum indrettet en udstilling af alle brevene i museets foyer.

Her kan de ses fra i dag og frem til den 1. december.

SENESTE NYHEDER

21. APR 2019 • 18:14 FOR ABONNENTER
Bodilskers nye præst vil gerne sige hej over køledisken

MEST LÆSTE BORNHOLM

21. APR 2019 • 17:03
Bilist til tjek for piskesmæld
21. APR 2019 • 05:55
Gylletid varer et par uger endnu

Mest læste

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag