Kommunens nye budget vedtaget efter ny debat om højere grundskyld
Kulturugen kommer på budgettet. Foto: Berit Hvassum

11. OKT 2018 • 19:35 • AF REDAKTIONEN

Kommunens nye budget vedtaget efter ny debat om højere grundskyld

"Det mest gavmilde budget i den siddende borgmesters tid". Med den parafrase fra Bornholms Tidendes nyhedsanalyse i lørdags lagde borgmester Winni Grosbøll (S) torsdag aften op til, at kommunalbestyrelsen nu endeligt har vedtaget næste års budget, som borgmesteren med egne ord er "rigtig glad for".

Folkeskolen bliver med det nye budget styrket med fem millioner kroner næste år, herefter fire millioner om året i de kommende tre år. Arbejdet med udsatte børn og unge får næste år syv millioner kroner ekstra, herefter fem millioner hvert af de følgende år.

Psykiatrien og handicapområdet kan se frem til otte millioner kroner mere næste år, herefter syv millioner i de følgende år. Og så skal trivslen og arbejdsmiljøet i ældreplejen styrkes for to millioner kroner næste år, herefter med halvandet million i de næste tre år. Bag budgettet står de samme fem partier, der i november sidste år gjorde Winni Grosbøll til borgmester.

Venstre: Vi blev holdt udenfor

Venstre, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten er derimod ikke en del af forliget bag budgettet. Gruppeformand Søren Schow (V) antydede, at de fem partier bag budgettet ikke ville have Venstre med. For de fem holdt fast i at sætte boligejernes grundskyld op til den højest tilladte værdi, selvom de vidste, at den tanke var uspiselig for Venstre.

– Venstre medvirker ikke i forliget bag budgettet, og det ærgrer os faktisk en del. For vi var med i 99 procent af processen frem mod det, sagde han.

– Vi kom med et budgetforslag, der tog højde for Bornholms behov for videreudvikling. Vi kom også med et budgetforslag, der tog højde for, hvordan der tidligere er blevet reageret på budgetforslag fra Venstre. Alt det havde vi udeladt, men vi blev så i stedet mødt med, at grundskylden skulle i vejret, og det ville I ikke rokke jer på, sagde Søren Schow.

Også for Dansk Folkeparti spillede den højere grundskyld ind på, at partiet forlod budgetforhandlingerne den 31. august. Gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF) hæftede sig ved, at Bornholm ikke får den fulde gevinst ud af at lade boligejerne betale mere.

– Det er ganske rigtigt, at det ikke kommer til at koste hver enkelt borgere mange penge. Men det kommer til at koste nogle penge, og vi kommer heller ikke til at få alle de penge, der kommer fra at hæve grundskylden. Vi får en fjerdedel, for resten går til andre kommuner, sagde hun.

Sådan ville Leif Olsen (SF) dog ikke være med til at gøre det op.

– Et flertal i Folketinget har vedtaget, at kommunerne skal straffes i tre år for at sætte skatten op. Og at sætte grundskylden op, som vi nu gør, betyder stadig en forbedring af kommunens finansiering på fire millioner kroner, sagde han.

Morten Riis (EL) holdt på, at det er helt nødvendigt at sætte grundskylden op i et år, hvor kommunen vil sætte så mange ekstra penge af, som tilfældet bliver.

– Grundskylden er den eneste reelle finansieringskilde i det her budget. Ellers finansierer vi det jo ved at udskyde anlægsarbejder og tage penge fra kassen. Det siger sig selv, at det kan man ikke gøre hvert år. Man kan gøre det et enkelt år, sagde han.

Andre hovedpunkter i budgettet

Kommunen gør desuden klar til at ansætte en socialsygeplejerske, der særligt skal tage sig af socialt udsatte. Havnene får næste år to millioner kroner mere til vedligeholdelse, og Folkemødet får en nyanlagt adgangsvej. Ved at sætte en million kroner af til almennyttigt byggeri er kommunen parat til, at investorer vil bygge alment for 10 millioner, for kommunen skal finansiere almennyttigt byggeri med en tiendedel af byggesummen.

Bornholms Kulturuge kommer på budgettet med 150.000 kroner om året i alle de kommende fire år, samme beløb som Oluf Høst Museet vil modtage de næste to år.

Både det nye børnehus i Allinge og madskolen på Hans Rømer Skolen i Aakirkeby bliver med budgettet udskudt til 2021. Hasles nye plejecenter bliver udskudt til 2022.

Med budgetforliget stiger boligejernes grundskyld desuden fra de nuværende 33,41 promille til 34 promille, der er det højest tilladte.

SENESTE NYHEDER

17. JUN 2019 • 19:33 FOR ABONNENTER
'Det vildeste jeg nogensinde har oplevet'
17. JUN 2019 • 17:34 FOR ABONNENTER
Strømførende duo fik travlt i styrtregnen
17. JUN 2019 • 16:21 FOR ABONNENTER
Studerende regnede den ud og stak af til Rønne
17. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUN 2019 • 10:59
DMI: Det var skybrud

Mest læste