Sommerhuse får de første intelligente skraldespande
Pressefoto

10. OKT 2018 • 09:04 • AF REDAKTIONEN

Sommerhuse får de første intelligente skraldespande

Som de første i Danmark får beboerne i et sommerhusområde på Dueodde nu intelligente skraldespande.

Aftalen om skraldespande, der kan fortælle, hvornår de skal tømmes, er indgået mellem Telia og Bornholms Regionskommune, og projektet skal evalueres om et år.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

68 skraldespande bliver i disse dage udstyret med sensorer. Via Telias såkaldte Narrowband IoT-netværk (NB-IoT) bliver hver affaldsbeholder ved hvert enkelt sommerhus forbundet til renovationsselskabet Bofa.

Renovationsselskabet får på den måde dag for dag viden om det præcise renovationsbehov i området. På den måde kan BOFA planlægge de daglige ruter optimalt og kan derfor se frem til at spare sine skraldevogne for unødvendige kilometer. Dermed giver den intelligente renovationsordning mulighed for at spare både tid, slitage og CO2-udledning, lyder det.

Viceborgmester Anne Thomas fra Alternativet ser perspektiver i den intelligente renovationsordning.

– På Bornholm prøver vi at gøre det til en dyd at tænke i smarte løsninger på det grønne område. I dag henter vi affald i sommerhuse fra påske til efterårsferien. Vi håber med forsøget at kunne påvise, at det er muligt at tilpasse afhentningerne til de individuelle behov og dermed kunne tilbyde tømning året rundt for de samme penge, siger hun.

– Det vil være en forbedret service til vore turister, specielt dem der besøger os uden for sæsonen, siger Anne Thomas, der også er formand for klima- og bæredygtighedsudvalget.

I første omgang er der tale om en aftale, som Bofa vil evaluere efter et år. Hvad der skal ske her efter afhænger af resultaterne. Ordningen er blevet til i samarbejde med teknologi-virksomheden Waste Control, hedder det i pressemeddelelsen.

25. MAJ 2019 • 06:31 FOR ABONNENTER

Permagrønt søger medlemmer til nyt samarbejde

Mest læste