Bornholmermaler får fornem debut på international auktion
Foto: Bruun Rasmussen

23. SEP 2018 • 19:42 • AF TOMMY KAAS

Bornholmermaler får fornem debut på international auktion

Bornholmermaleren Claus Johansen, der levede en stille tilværelse på det vestlige Bornholm frem til sin død i 1943, har fundet vej til det fineste selskab, når auktionshuset Bruun Rasmussen i næste uge inviterer til auktion i Bredgade i København.

For første gang er en række af Claus Johansens værker til salg på auktionshusets internationale auktion, hvor det er kunst fra nogle af de mest efterspurgte og eftertragtede kunstnere, der kommer til salg.

– Det handler selvfølgelig om, at vi igennem en årrække har set en stigende interesse for Claus Johansens værker, siger Bruun Rasmussens specialist i moderne kunst, Niels Boe-Hauggaard, til Bornholms Tidende.

– Der har endda på vores online-auktioner været eksempler på, at den afdæmpede outsiders værker prismæssigt har overhalet de mere kendte og kulørte bornholmermodernister indenom. Så der er selvfølgelig noget i tidens smag, der matcher Claus Johansens minimalistiske stil og kolorit – samt måske en stærkere anerkendelse af enegængerens mod og stringens på tværs af ismer og strømninger.

– Uden sammenligning i øvrigt er det svært ikke at tænke på en Vilhelm Hammershøi, som arbejder med samme anelsesfulde stemning, og ligeledes skulle vente længe på en bredere revurdering og anerkendelse, siger Niels Boe-Hauggaard.

Hos den tyske kunstsamler Herbert von Garvens, der i 1930'erne slog sig ned på Abildgaard i Sandkås, var Claus Johansens billeder også i selskab med nogle af kunstverdenens allerstørste kanoner, og den tråd samles altså op i næste uge, når Bruun Rasmussen svinger hammeren over værker af kunstnere som Pablo Picasso, Andy Warhol og – fra den danske kunstscene eksempelvis – Asger Jorn, Per Kirkeby, og Kurt Trampedach.

Seks Claus Johansen-malerier har fundet vej til Bredgade, og i sin tid hos Bruun Rasmussen er vurderingseksperten Niels Boe-Haugaard ikke tidligere blevet præsenteret for hele seks malerier i samme samling – heriblandt mindst et par absolutte perler, bemærker han.

Flere af værkerne har således tidligere tilhørt netop samler og kunsthandler Herbert von Garvens.

– Det er et sjovt kuriosum, at mindst et par af værkerne senest blev solgt på von Garvens dødsboauktion hos Bruun Rasmussen i Bredgade i 1955, som formentlig er det største udbud af Claus Johansen-værker på auktion nogensinde. Det betyder, at den aktuelle samling er det næststørste udbud, vi har set, siger Niels Boe-Hauggaard.

De seks billeder af Claus Johansen er vurderet til mellem 10.000 og 30.000 kroner. Billigst forventes en opstilling at blive, mens et marklandskab set gennem træstammer ventes at blive dyrest – med en vurdering på 25.000-30.000 kroner.

25. MAJ 2019 • 06:31 FOR ABONNENTER

Permagrønt søger medlemmer til nyt samarbejde

Mest læste