Rønne Lægehus kan blive kommunens læge- og sundhedshus
Foto: Jens-Erik Larsen

21. SEP 2018 • 09:55 • AF JAKOB MARSCHNER

Rønne Lægehus kan blive kommunens læge- og sundhedshus

Rønne Lægehus kan være på vej mod at blive købt af kommunen. I så fald for at blive udvidet med en tilbygning til et såkaldt læge- og sundhedshus. Det fremgår af sagens materiale, som socialudvalget behandler på mandag.

Læge- og sundhedshuset vil i så fald blive en kommunal ejendom, hvor lokalerne kan lejes ud til større faglige fællesskaber med fælles hjælpepersonale og privatpraktiserende, der arbejder med sundhed. Lokalerne vil også kunne bruges til kommunale sundhedstilbud, for eksempel en sygeplejeklinik.

Regionskommunen vil kunne få penge fra staten, hvis den vælger at gå ind i projektet. For at etablere læge- og sundhedshuse over hele landet satte regeringen en pulje på 800 millioner kroner af på sidste års finanslov. De penge kan kommunerne og regionerne søge. 600 millioner kroner fra puljen er endnu ikke fordelt.

Kommunen gik i foråret i dialog med de praktiserende læger på Bornholm omkring ideen. Den dialog viste, at det primært er lægerne i Rønne Lægehus, der på kort sigt gerne vil samarbejde med kommunen om at udvikle lægehuset til et kommunalt læge- og sundhedshus.

Der er fire mulige måder at gøre det på. Blandt dem har lægerne i Rønne har afvist de to, som de ikke finder attraktive.

Tilbage står den mulighed, at kommunen søger regeringens pulje om tilskud til både at kunne købe lægehusets eksisterende bygning og etablere en tilbygning. Og den mulighed, at kommunen selv finansierer købet af lægehuset, men søger om tilskud til at kunne bygge til.

Blandt de to muligheder anbefaler kommunens koncerndirektør Johannes Nilsson socialudvalget at vælge den første. Forudsat at socialudvalget til en start synes, at man skal arbejde videre med ideen om et kommunalt læge- og sundhedshus.

Fordelen ved at søge regeringens pulje om penge til både købet og udvidelsen af lægehuset er, at kommunen så vil kunne få et læge- og sundhedshus uden at skulle bruge anlægsmidler på det.

Ulempen kan til gengæld være, at et af kriterierne for at modtage penge fra regeringens pulje hidtil har været, at en kommune eller region selv bidrager til finansieringen, oplyser Johannes Nilsson desuden. At kommunen selv sætter anlægsmidler af til at kunne købe lægehuset vil efter denne tanke kunne gøre det mere sandsynligt at modtage penge til tilbygningen fra regeringspuljen.

SENESTE NYHEDER

19. JUN 2019 • 05:42
Der er mink i mosen
18. JUN 2019 • 19:48 FOR ABONNENTER
Folkemøde-mast ødelagde tv-billeder
18. JUN 2019 • 18:11 FOR ABONNENTER
Samarbejde redder sankthans - Rønnes bålfest genopstår

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. JUN 2019 • 08:52
Lyn var årsag til brand
17. JUN 2019 • 13:15
Brud på vandledning

Mest læste