Budgettet på vej mod anden behandling
Else Merete Knoop (V), som har overtaget Andreas Ipsens plads, under kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften. Foto: Jens-Erik Larsen

20. SEP 2018 • 22:46 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Budgettet på vej mod anden behandling

Regionskommunens budget kom igennem første behandling på kommunalbestyrelsesmødet torsdag aften med rosende ord fra – hvilket ikke kunne overraske – forligspartierne, men faktisk også langt hed ad vejen fra de tre partier, Venstre, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten, som står uden for budgetforliget.

Det blev indgået fredag den 31. august af de samme partier, som i november sidste år gjorde Winni Grosbøll (S) til borgmester, nemlig Socialdemokratiet, Alternativet, Enhedslisten, SF og Kristendemokraterne.

Som det tidligere har været fortalt i Bornholms Tidende indebærer forliget blandt andet, at både folkeskolen og indsatserne for de mindste børn, psykiatrien, udsatte børn og unge og voksne handicappede bliver styrket. Ældreplejen bliver friholdt for at skulle spare, og ekstra penge bliver sat af til arbejdet med at kulegrave ældreplejens organisering. Folkeskolen får tilført seks millioner kroner ekstra næste år og herefter fem millioner om året de følgende tre år, i alt 21 millioner kroner over fire år.

Budgettet sætter også samlet set fire millioner kroner af over fire år til medfinansiering af nye almennyttige boliger.
Alt i alt er der tale om et budget, som ikke ligner tidligere års sparebudgetter, hvilket fik flere af byrødderne til omtale det særdeles rosende.
Men så er der lige grundskylden for boligejerne ...

Den skal stige til de maksimalt tilladte 34 promille, hvilket indbringer kommunen to og en halv million kroner, og det var ikke mindst dén stigning, der fik Venstre, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten til at vende ryggen til et forlig.

Thomas Thors (S) var den første, der rejste sig for at rose ikke kun budgettet, men også processen, der første frem til forliget den 30. og 31. august.
– Den var god og med en god, saglig debat, sagde han blandt andet.
– Og det er overordentlig tilfredsstillende, at vi kan præsentere et overskud på syv millioner i 2019. Så kommer der godt nok et underskud i 2020 på 10 millioner.
Tilsvarende er der underskud i 2021 på knap 42 millioner og i 2022 på knap 38 millioner.

Thors opremsede de områder, der bliver styrket i budgettet.
– Folkeskolen får 17 millioner. Vi tror på, at der med de penge kommer en stigende tilfredshed, sagde han blandt andet og pegede også på at det var lykkedes at friholde ældreområdet for besparelse.
Hvad angår hævelsen af grundskylden fra 23,41 og til de maksimale 34 promille, pegede han på, at det ville betyde, at sommerbornholmerne og dem med flexboliger kommer til at bidrage mere til den fælles velfærd, hvilket han fandt rimeligt.

Den greb Bjarne Hartung Kirkegaard og påpegede, at springet i grundskylden kun koster en gennemsnitlig husstand på Bornholm cirka 100 kroner om året. Også han roste samarbejdsprocessen mellem samtlige partier, inklusive dem, der ikke kom med i forliget, og han syntes, forhandlingerne var gået godt "trods stor ideologisk uenighed".

Så var det Morten Riis (Enh.) tur:
– Jeg tilslutter mig skåltalerne, det er et rigtig godt budget, sagde han blandt andet, men påpegede dog, at det kunne have været bedre på finansieringssiden.
– Vi har udskudt nogle anlægsudgifter, taget af kassen og hævet grundskylden, sagde han.

Han havde gerne set nogle flere indtægter.
– Grundlæggende er det underfinansieret, og vi kan ikke blive ved med at tage af kassen og udskyde anlæg, sagde han.

Leif Olsen )SF) måtte også konkludere, at det var svært ikke at være tilfreds med budgettet og pegede blandt andet på, at han som SFer nødvendigvis måtte være glad for, at der bliver investeret i naturen.
– Selv om man ikke får mange græshopper for to millioner kroner, sagde han.
Også han var bekymret over finansieringen.
– Vi spiser og drikker lidt i år og håber, at tjeneren først kommer med regningen næste år. Det kan vi ikke blive ved med, sagde han, som godt kunne have ønsket sig at hæve skatten.

Anne Thomas (Alternativet) stod ligeledes klar med roser.
– Også lovprisning herfra. Det er lykkedes ikke bare at lave små justeringer, men lægge an til nogle store forløb, sagde hun og påpegede, at der bliver satset på børn, bæredygtighed og tilflytning.
– Det er vigtigt, og de tre ting hænger sammen, sagde hun og udtrykte tillid til, at der nok skal komme nye beboere til Bornholm.

Så var det tid til, at en politiker uden for forligskredsen tog ordet.
– Samlet set indeholder budgettet rigtig mange gode ting, sagde Brian Kofoed (V).
– Men vi var ikke rigtig enige i det med grundskylden. Det er korrekt, at det kun koster en husstand 100 kroner om året, men når glasset er fuldt, løber det over. Løsningen på finansieringen er, at vi får nogle flere bornholmere, og det havde vi i Venstre også ønsket at sætte flere penge af til.
Også han var nervøs for finansieringen af budgettet, slog han fast.

Linda Persson (DF) lagde også positivt ud.
– Det var nogle gode dage, vi havde, sagde hun.
– Det var en af de bedre budgetforhandlinger, vi har haft, og der var god stemning. Der er også gode ting i budgettet, men jeg bliver lidt provokeret over at nogen siger, at Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne udelukkende på grund af grundskylden. I ved godt, at det ikke var det eneste. Det forklarede jeg dengang, men jeg må jo ikke referere fra lukkede forhandlinger.

Hun bemærkede, at hun i disse fremgangstider synes, det er forkert at sætte penge ind på kassebeholdningen, hvilket er et resultat af, at kommunen arbejder med at have overskud på den ordinære drift.
– Jeg så hellere pengene blive brugt på borgerne, når vi nu i strenge tider har skåret ned. Det var der ikke behov for i år, og jeg ser i forhold til grundskylden heller ingen grund til at hive penge op ad lommen på folk i en tid, hvor vi har råd til at lade være. Hvorfor ikke vente, til der kommer en tid, hvor vi har virkelig behov for det? Det punkt, synes jeg, er tudetosset, sagde hun.

Borgmester Winni Grosbøll (S) konstaterede, at debatten på glimrende vis illustrerede vanskeligheden i at indgå forlig.
Men:
– Set fra min stol er det et rigtig godt forlig, sagde hun.
– Og jeg er ikke bekymret for finansieringen. Økonomien er robust nok til, at vi kan tage lidt af kassen og investere pengene. Og jeg kan berolige Linda Persson med, at af de 60 millioner kroner, der er i overskud på den ordinære drift, bruger vi de 37 til at afdrage gæld.

Anden behandling af budgettet for 2019 finder sted den 3. oktober.

Borgmester Winni Grosbøll med kommunaldirektør Peter Loft ved side torsdag aften. Foto: Jens-Erik LarsenSENESTE NYHEDER

26. JUN 2019 • 15:45 FOR ABONNENTER
Bornholms Landbrug: Det kan koste dyrt
26. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald
26. JUN 2019 • 12:11SPORT
Magnus Cort klar til Tour de France
26. JUN 2019 • 12:02 FOR ABONNENTER
Onsdagens leder: Hvem skal nu betale?

MEST LÆSTE BORNHOLM

25. JUN 2019 • 16:19
Nu takker direktøren af
25. JUN 2019 • 21:41
Købmand med overskud
25. JUN 2019 • 21:41

Købmand med overskud

25. JUN 2019 • 20:03 FOR ABONNENTER

Ombygning til madskole er nu i gang

25. JUN 2019 • 18:17 FOR ABONNENTER

Selvtilliden har fået et kæmpeboost

25. JUN 2019 • 17:27

100.000 kr. cyklet ind

25. JUN 2019 • 16:52

Tøjslange på 286 meter

25. JUN 2019 • 16:19

Nu takker direktøren af

Mest læste