Skovhjælperne protesterede
Kristina Koefoed Andersen, til venstre, håber Skovhjælper Bornholm kan fortsætte. Foto: Torben Østergaard Møller

20. SEP 2018 • 21:10 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Skovhjælperne protesterede

En gruppe af udviklingshæmmede og pårørende tog torsdag aften opstilling i forhallen med skilte, som opfordrede til at bevare Skovhjælper Bornholm, da kommunalbestyrelsen skulle holde møde i byrådssalen på Landemærket, Rønne.

Der er syv udviklingshæmmede, der arbejder for Naturstyrelsen i Ekkodalen i projektet, men som det har været beskrevet i Bornholms Tidende de seneste dage, er det en del af det kommunale budget for 2019, som skulle førstebehandles på aftenens mødet, at lukke projektet og i stedet give de syv et tilbud hos Team Østergade i Rønne.

Argumentet lyder, at regionskommunen kan spare 600.000 kroner ved den manøvre samtidig med, at tilbuddet i Østergade rent faktisk er bedre.
Som koncerndirektør i kommunen Johannes Nilsson forklarede torsdag:
– Team Østergade har et pædagogisk personale, der specifikt er uddannet til udvikle de her borgeres kompetencer og hjælpe dem så tæt på ordinær beskæftigelse som muligt.

Det argument bider dog ikke umiddelbart på de involverede parter eller for den sags skyld på de flere end 1.200 personer, som de seneste dage har skrevet under på, at Skovhjælperne skal blive i Ekkodalen.

En af skovhjælperne, som var mødt op til kommunalbestyrelsesmødet, er Kristina Koefoed Andersen. På spørgsmålet om, hvad hun håber at få ud af sit fremmøde, sagde hun:
– Jeg håber da, at de kommer på andre tanker og bevarer vores skovhjælperprojekt. Vi har et rigtig, rigtig godt samarbejde. Vores kammeratskab er lige i øjet, og vi knokler røven ud af bukserne. Vi gør faktisk alt, hvad de ber os om.

Hvor længe har du selv været med i projektet?
– Jeg har været der i to år.

Og du er glad for det?
– Ja. Vi passer skoven, tømmer skraldespande og så videre. Vi passer hele Almindingen og gør et kæmpe stykke arbejde, som folk er rigtig, rigtig glade for. Så vi er rigtig kede af, hvis det skal lukke, sagde Kristina Koefoed Andersen.

Inde i byrådssalen udvekslede politikerne også meninger om projektet og fremtiden for de syv skovhjælpere.
For eksempel sagde Morten Riis (Enh.):
– Jeg tror, Team Østergade er et bedre tilbud til skovhjælperne. Det har et større pædagogisk sigte, så jeg er faktisk sikker på, det er en forbedring.

Anne Thomas, (Alternativet), var inde på det samme og mente også, at tilbuddet i Rønne er bedre.
– Kun omstillingen er svær, sagde hun.

Linda Kofoed Persson (DF) fortalte, at hun ikke er bange for at indrømme fejl, hvilket hun set i bakspejlet mener, det var, når hun havde været med til at støtte besparelsen på de 600.000 kroner og nedlæggelsen af Skovhjælperne.
– Jeg var ikke klar over sammensætningen af de personer, der arbejder i projektet, sagde hun.
– Men siden har vi fået syn for sagn, og jeg mener, at vi bør se på sagen igen. Det kan godt være, at nogle af dem kan have glæde af at blive flyttet til Team Østergade, men de skal have lov til selv at vurdere, om de kan se sig selv i det. Jeg er ked af, hvis vi tækker tæppet væk under dem alle sammen.

Dertil replicerede Morten Riis:
– Vi skal fastholde, at Skovhjælperne får et godt projekt, og det er også dét, vi skal fortælle dem.

Brian Kofoed (V) var på linje med Linda Persson. Han funderede over, om man flytter Skovhjælperne til Team Østergade, fordi der er en overkapacitet der, og spurgte, om man så ikke skulle tage besparelsen der i stedet?

– Jeg anmoder om, at vi genoptager sagen med Skovhjælperne, sagde han.

Både Dansk Folkeparti og Venstre står dog uden for budgetforliget.

SENESTE NYHEDER

16. JUN 2019 • 14:53 FOR ABONNENTER
Brugsen i Allinge sætter ny salgsrekord ved Folkemødet
16. JUN 2019 • 11:12 FOR ABONNENTER
Lotte Svendsen: Vi skal have flere kvinder ind i filmbranchen
16. JUN 2019 • 10:59
DMI: Det var skybrud

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. JUN 2019 • 06:52
Carl Edvard Mogensen er død
15. JUN 2019 • 08:33
Få en gratis sofa fra Povl Anker
15. JUN 2019 • 06:10
Brøddegade 28 skal sælges

Mest læste