Invasivt rovdyr har overraskende indtaget Bornholm
Arkivfoto

19. SEP 2018 • 14:12 • AF MIE MØLBAK

Invasivt rovdyr har overraskende indtaget Bornholm

Den berygtede invasive art, mårhunden, er kommet til Bornholm. Det viser DNA-prøver med meget stor sikkerhed.

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Nu skal nye prøver vise, om der findes ét eller flere dyr på øen.

Der findes rigtig mange mårhunde i Jylland, men rovdyret er ikke tidligere fundet på Bornholm.

Det er naturvejleder Jens Kofoed, som har sendt ekskrementprøver til Aalborg Universitet for at afklare, hvilke rovdyr, der findes på Bornholm.

Der blev sendt 13 prøver fra forskellige bornholmske lokaliteter af sted til universitetet. Prøverne blev testet ad to omgange, og her blev der overraskende fundet DNA fra mårhund i fire af prøverne.

Yderligere undersøgelser vil afgøre, om ekskrementerne kommer fra det samme dyr.

– Hvis nye prøver viser, at der kun findes en enkelt mårhund eller mårhunde af samme køn, så betyder det ikke så meget, men hvis prøver viser, at der findes mårhunde af begge køn, så kan de på relativt få år vokse til en større bestand. Mårhunde har nemlig en meget høj reproduktion, siger Hans Erik Svart, der er biolog i Miljøstyrelsen.

I Danmark er mårhunden kategoriseret som et invasivt dyr. Det betyder, at den ikke naturligt har hjemme i den danske natur, og at den kan påvirke biodiversiteten negativt. Man stræber derfor efter at begrænse bestanden og dens spredning.

Bestanden er formentlig dels efterkommere af tamme dyr, der er undsluppet fra fangenskab og dels mårhunde, der er indvandret fra Tyskland til Danmark.

Mårhunden er kategoriseret som skadevoldende vildt. Det betyder, at mårhunde kan skydes hele året. Alle må fange mårhund i en godkendt fælde, men kun jægere med jagttegn må skyde den.

Mest læste